BiH
118

ViK nema novca za popravak vodovodne mreže, ali ima za nabavku odijela za 69.000 KM

Piše: Am. Dž.
Kvar na vodovodnoj mreži
Preduzeće Vodovod i kanalizacija (ViK) proteklih se godina suočava s finansijskom dubiozom te stoga i nemogućnošću da ulaže u vodovodnu mrežu u gradu.

Građani Sarajeva su ovoga ljeta trpjeli česte redukcije u snabdijevanju vodom zbog dotrajalosti vodovodne mreže, ilegalnih priključaka i neadekvatnih rješenja problema koji se gomilaju još od rata.

Iz VIK-a su nedavno rekli da su pristupali obaranju pritiska zbog dotrajalosti mreže i priključaka. U mrežu se ne ulaže zbog nedostatka finansijskih sredstava, objašnjenje je koje godinama dolazi iz ove kompanije.

Ipak, kada se pogledaju nabavke koje je ovo preduzeće izvršilo u proteklim godinama dolazi se do zaključka da su velika sredstva rasipana upravo unutar ovog preduzeća, sredstva koja su u pojedinim segmentima poslovanja sigurno mogla biti ušteđena i izdvojena za investicije.

Čak 300.000 KM za kancelarijski materijal

Tako će za ketridže i tonere ove godine biti izdvojeno 34.000 KM i to nakon prihvaćanja ponude firme Alf-Om iz Banje Luke. u Planu nabavki Vodovoda za 2015. godinu iskazan je mogući trošak od čak 300.000 KM samo za kancelarijski materijal.

Za HTZ opremu (uniforme i odijela) Vodovod planira potrošiti čak 145.000 KM u 2015. godini.

Već je prihvaćena ponuda firme Bohexo za nabavku "ostale" HTZ opreme u iznosu od 75.600 KM.

Također prihvaćena je ponuda firme Mexical Impex za nabavku uniformi i odijela u iznosu od 69.547,28 KM.

U tome možda ne bi bilo ništa čudno da Vodovod i ranije nije nabavljao uniforme i odijela od ove firme. Tako su tokom 2012. godine iz Vodovoda angažirali ovu firmu za isti posao za koji je Vodovod izdvojio 75.352 KM (podaci su iz Izvještaja o reviziji finansijskih izvještaja KJKP Vodovod i Kanalizacija za 2012. godinu).

Za 2015. godinu u planu je i nabavka vrata i prozora za 40.000 KM, izolacionih materijala i keramičkih pločica za 80.000 KM, poluproizvoda od drveta za 50.000 KM te lajsni i šperploča za 30.000 KM.

Za "satelitsko praćenje vozila" 45.000 KM

Bit će izdvojeno i 185.000 KM za rezervne dijelove za putnička vozila, a posebna će biti izdvojena sredstva za servise.

Čak će i za "usluge satelitskog praćenja vozila" biti izdvojeno 45.000 KM.

I pored postojanja Pravne službe u ovoj firmi, za "pravne usluge" izvan firme bit će izdvojeno 20.000 KM.

ViK je nedavno izradio prijedlog za projekat "Sanacija vodovodnog sistema" koji bi trajao tri godine i koštao blizu 30 miliona eura.

Projekat obuhvata rekonstrukciju dotrajalih distributivnih i transportnih cjevovoda, osiguravanje pogonske sigurnosti na najvažnijim objektima i unapređenje upravljanja i praćenja gubitaka na mreži.

"Smatramo da je ovo minimalan iznos koji je neophodno osigurati što prije kako bi se umanjile posljedice trenutnog stanja sistema. Također, preduzeće Vodovod i Kanalizacija bi steklo uslove za postepeno unapređenje efikasnosti poslovanja i usluga, odnosno za poslovanje na ekonomski održivim osnovama u budućnosti, a sve u cilju zadovoljstva krajnjeg korisnika", rekao je direktor KJKP Vodovod i Kanalizacija Nezir Hadžić.

Trenutno ViK čeka odgovor Evropske banke za obnovu i razvoj. Upravo kao što su dvadeset godina čekali da se problemi koje imaju sami riješe, i u međuvremenu, rasipali novac.