Emine Bozkurt o ukidanju viza
0

"Ovo je važan korak za građane BiH i Albanije"

FENA
Emine Bozkurt
Emine Bozkurt
Izvjestiteljica za Socijaldemokratsku frakciju u Evropskom parlamentu Emina Bozkurt pozdravila je u ponedjeljak odluku Vijeća EU-a da ukine vize stanovnicima BiH i Albanije i omogući im da putuju u zemlje Evropske unije.

U izjavi dostavljenoj medijima nakon glasanja u Vijeću EU-a o viznoj liberalizaciji Bozkurt podsjeća da je 30. novembra 2009. donesena je odluka o ukidanju viza za građane Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije, Crne Gore i Srbije. „Ja i moje kolege u Evropskom parlamentu željeli smo ukidanje viza za Bosnu i Albaniju što prije, čim ispune sve zahtjeve. Evropska komisija je danas ponovno naglasila da su obje zemlje to učinile.“

Socijaldemokratska izvjestiteljica dalje navodi kako je ovo važan korak za građane Bosne i Hercegovine i Albanije i za njihovu budućnost. „Obje zemlje su uložile napore da provedu reforme o sigurnosti putnih dokumenata, jačanju javnog reda i sigurnosti, poboljšavanju vanjskih odnosa i ljudskih prava“, navodi ona.

Ključne reforme uvedene su u borbi protiv organiziranog kriminala i trgovine drogom, oružjem i ljudima, kao i u borbi protiv korupcije. Sve to će doprinijeti sigurnijim granicama Bosne i Hercegovine i Albanije, a time i sigurnijim granicama Evrope. Provedene reforme su važne za proces evropske integracije i samim tim korak naprijed prema Evropskoj uniji.

„Građani BiH i Albanije će imati priliku, nadam se prije Božića i Nove godine, da posjete obitelj i prijatelje u Evropi. Isto tako bi voljela da građani BiH naglase važnost evropske integracije novoj izabranoj vladi. Proces liberalizacije viznog režima pokazuje da gdje ima političke volje, bh. lideri brzo mogu provesti potrebne reforme. Nadam se da će učiniti isto u procesu integracije BiH u EU, što je želja velike većine građana Bosne i Hercegovine", zaključuje izvjestiteljica Bozkurt u izjavi.