Trojica optuženih
337

Ovo je obrazloženje o oslobađajućoj presudi akterima afere "Asim"

S. Š.
Sutkinja Amela Skrobo-Kadrić (Foto: I. L./Klix.ba)
Sutkinja Amela Skrobo-Kadrić (Foto: I. L./Klix.ba)
Izricanjem oslobađajuće presude danas je okončano suđenje u predmetu "Asim Sarajlić i ostali", slučaj koji datira iz 2020. godine, a tokom izricanja presude sutkinja Amela Skrobo-Kadrić obrazložila je svoju odluku.
U sali Općinskog suda Sarajevo danas su, izricanjem presude, a potom i obrazlaganjem odluke, Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović oslobođeni za krivično djelo "Davanje dara i drugih oblika koristi" koje im je stavljano na teret.

Sarajlić, Delalić i Šehović su sumnjičeni da su prije izbora predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, posredstvom Šehovića ugovorili sastanak s jednim od delegata izborne konvencije Velidom Tvrtkovićem.

Sarajlić i Delalić su obećali Tvrtkoviću da će, koristeći stranački utjecaj, zaposliti njegovu suprugu ako bude glasao da Fikret Prevljak bude predsjednik sarajevske SDA, a ne načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, inače Prevljakov protukandidat.

Glavni dokaz i pokretač istrage je audiosnimak kupovine koji je na svom Facebooku objavio Semir Efendić koji je bio jedan od kandidata za izbor.

Dakle, glavni i jedini dokaz na osnovu kojeg je i sudski predmet i pokrenut jeste audiosnimka za koju je sud ustanovio da je nastala nezakonito, odnosno protupravnim odredbama.

Kako je sutkinja Skrobo-Kadrić saopćila danas, Tvrtković je, kao svjedok u ovom postupku, svojevoljno ušao u automobil koji je u vlasništvu Muhameda Šehovića - sa kojim je inače bio prijatelj što je u ovom predmetu i dokazano kroz SMS prepisku koju je sud pribavio.

Tvrtković je, kako je dalje navela sutkinja, s namjerom ušao u automobil Šehovića i u džepu od svog kaputa imao mobilni telefon koji je snimao razgovor, a bez prethodnog znanja niti saglasnosti Šehovića.

Sud je, time, utvrdio da je audiosnimak nastao nezakonito i kao takav ne može biti validan dokaz za ono što se Sarajliću, Delaliću i Šehoviću stavlja na teret.

Također, audiosnimka je, kako je dalje navedeno u obrazloženju suda, izrazito lošeg kvaliteta i "ne može se čuti gotovo ništa" te je zbog toga ocijenjen da je u "suprotnosti sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima".

Tužilaštvo KS će, nakon današnjeg izrečene oslobađajuće presude, uložiti žalbu Kantonalnom sudu Sarajevo.