Uzrok pandemija
41

Ove godine u Sarajevu upola manje studenata u studentskim domovima

A. B.
Direktori studentskih centara u Sarajevu, Mostaru i Tuzli (Foto: I. Š./Klix.ba)
Direktori studentskih centara u Sarajevu, Mostaru i Tuzli (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predstavnici Studentskih centara u FBiH su sumirali ovu godinu i sve izazove s kojim su se susreli u vremenu pandemije navodeći da je situacija u njima izuzetno kompleksna.

Muhamed Omerović, direktor JU "Studentski centar" Sarajevo, je kazao da je takvom stanju doprinijela pandemija, ali i smanjen broj studenata - korisnika studentskih centara.

"Tako da ćemo ovu godinu pamtiti po lošim stvarima, ali nastojat ćemo svaki dan popravljati studentski standard i život u Studentskom centru i nadam se da ćemo u tome uspjeti. Studentski centar Sarajevo raspolaže sa oko 1.500 studentskih kapaciteta i popunjeno je oko 760 mjesta. Prošle godine je bilo 1.350 studenata u centrima, ove godine je to skoro za pola manje i samo poslovanje je u tom kontekstu ugroženo, jer nema dovoljno studenata. Odlukom vlade koja je proglasila studentski dom Bjelave karantinom ostali smo studentima dužni jedan mjesec i nastojat ćemo da se obeštete i da im se uzme u obzir što su platili boravak, a nisu ga iskoristili", istakao je Omerović.

Dragan Lipović, direktor Studentskog centra u Mostaru, je naveo da je ova godina bila problematična, ali da su se opet uspjeli postići određeni rezultati. Dodao je da su studentski centri popunjeni 90 posto, a 10 posto kapaciteta je ostalo prazno zbog koronavirusa.

"Koliko god godina bila teška, mi smo ipak zadovoljni, studenti i dalje traže smještaj u centrima i vjerujem da će naši kapaciteti ostati popunjeni do 90 posto do kraja akademske godine. Mislim da je naš rad neupitan i da svakim danom radimo na poboljšanju uslova za sve studente, ali vrijeme će pokazati da smo mi potrebni ovoj državi i akademskoj zajednici", dodao je.

Jusuf Džihanović, direktor Studentskog centra Univerziteta u Tuzli, kazao je da su svi studentski centri u FBiH bili pogođeni pandemijom jer je nastava u martu na univerzitetima prekinuta te su svi studenti morali napustiti studentske centre i otići svojim kućama.

"Sve su to problemi koje smo nažalost morali proći tako da smo danas razmijenili iskustva, izvukli pouke i u budućnosti nastojimo krenuti nabolje. Iz ove korone ćemo, nadamo se, izvući dobru poruku i želim poručiti studentima da se u našim centrima mogu osjećati sigurno i da studentski centri prate sve epidemiološke preporuke", poručio je.