BiH
0

Ove godine nije bilo smrtnih slučajeva od AIDS-a

FENA
U BiH u ovoj godini nije bilo smrtnih slučajeva od AIDS-a. Dosad je registrirano 156 inficiranih HIV-om, od čega se kod 98 inficiranih razvio AIDS.

Ovo je rečeno danas na pres-konferenciji Federalnog ministarstva zdravstva u Sarajevu, povodom 1. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv AIDS-a.

Federalni ministar zdravstva Safet Omerović kazao je da je epidemiološka situacija u BiH u pogledu HIV/AIDS-a prilično dobra, što je rezultat adekvatnog i koordiniranog rada svih relevantnih institucija i subjekata.

U FBiH je od početka registracije do danas registriran 91 slučaj HIV-a, odnosno 60 slučajeva AIDS-a. U ovoj godini je u FBiH registrirano sedam novih slučajeva infekcije HIV-om, od kojih se kod dva slučaja razvila bolest.

Ministar Omerović ističe da je ovako relativno povoljna situacija rezultat uspjeha programa Federalnog ministarstva zdravstva koje u saradnji s klinikama u Sarajevu, Mostaru i Tuzli uspješno realizira primjenu antiretroviralne terapije te prevenciju i liječenje oportunističkih infekcija.

Kako je rečeno, u BiH je i dalje dominantan heteroseksualan put prenošenja virusa. Zabrinjava također visoki postotak osoba s rizičnim ponašanjem, kao što su konzumenti droga i osobe slobodnog seksulanog ponašanja.

Federalni koordinator za HIV/AIDS prim. dr. Zlatko Čardaklija naglasio je da je prioritet da se u narednom periodu kroz aktivnosti svih relevantnih subjekata dosegne što veći broj osoba iz ovih skupina.

U toku ove godine je kroz vršnjačku edukaciju o prevenciji HIV-a u školskim aktivnostima dosegnuto više od 42.000 učenika, a vanškolskim preventivnim akvitnostima na području FBiH je obuhvaćeno oko 90.000 mladih ljudi.

U narednom periodu će se posebno posvetiti pažnja udruženim infekcijama HIV-a i tuberkuloze, jer podaci pokazuju da je više od 24 posto inificiranih HIV-om u BiH imalo udruženu infekciju s tuberkulozom.

Prema podacima iz prošle godine, ukupno je 33 miliona ljudi u svijetu zaraženo virusom HIV-a, od čega 30,8 miliona odraslih i oko 2.000.000 djece ispod 15 godina.

U prošloj godini je bilo 2,7 miliona novozaraženih u svijetu, od čega 370.000 djece ispod 15 godina, dok je od AIDS-a umrlo dva miliona ljudi, od čega 270.000 djece ispod 15 godina.