Ambasador De Cardona
0

"Ova zemlja je puno značajnog o sebi rekla na posljednjim izborima"

FENA
Raimondo de Cardona
Raimondo de Cardona
Ambasador Republike Italije u BiH Raimondo de Cardona kazao je danas novinarima da je "BiH država koja se na jedan stabilan način kreće ka normalnosti te da je mnogo toga značajnog o sebi rekla na posljednjim izborima".

"Za izbore u BiH došlo je više od 300 posmatrača iz međunarodne zajednice. Iz Italije je došlo devet parlamentaraca da prati izbore i to je najveći broj parlamentaraca koji su došli iz neke od država EU da prate jedan takav događaj. Sve je proteklo u onim okvirima kako to i treba u jednoj državi koja pokazuje da je normalna. Naravno, ne ulazim u sitne probleme koji nastaju nakon izbora, to se dešava u svim državama. Generalno gledajući, ova zemlja je pokazala da ima velike kapacitete", kazao je on.

Ambasador De Cardona ističe da je Italiji jako važno da bh. građani što prije dođu do bezviznog režima te je vrlo optimistična kad je to u pitanju.

"Italija se jako trudi da bude riješen taj problem s vizama. Već dvije i po godine smo ubijeđeni da treba da se uvede bezvizni režim za BiH, a to misle i na najvišim vrhovima naše države," naglasio je.

Ambasador De Cardona naglasio je da je politički interes Italije za ovu državu visok kao nikad prije. S tim u vezi, kazao je da je u posljednjih šest mjeseci italijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini dva puta dolazio u BiH te najavio njegovu skoru ponovnu posjetu ovoj državi.