Svečanost na Igmanu
28

Otvorenjem evropskih pješačkih puteva vratiti ljude u prirodu

Piše: N. Grabovica
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Svečanim otvorenjem evropskih pješačkih puteva E-6 i E-12 na Velikom Polju na Igmanu 17. novebra u 9 sati Planinarski savez BiH će završiti obilježavanje 120 godina planinarstva u našoj zemlji.

Naime, ovu Međunarodnu manifestaciju obilježit će i Internacionalni simpozij o temi "Evropski pješački putevi E-6 i E-12 u funkciji razvoja turizma BiH".

Zijad Deljo, predsjednik PS BiH, kazao je kako su osim završne manifestacije, ove godine nizom aktivnosti obilježili 120 godina planinarstva u BiH.

"Mi smo imali u planu da iškolujemo 120 mladih planinara, ali na kraju je taj broj bio 300. Početkom septembra 136 planinara osvojilo je najveći vrh Balkana, Musalu u Bugarskoj, a nakon toga 22. septembra 286 planinara sa tri strane uspelo se na Maglić, najveći vrh u BiH, čija visina iznosi 2.386 metara. Tu su bile i druge aktivnsoti, a otvorenjem evropskih pješačkih puteva mi ćemo zaključiti ovu godinu", naglasio je Deljo.

Drago Bozija, promotor manifestacije, istakao je kako će zahvaljujući ovom projeku mnogi naši sugrađani sada moći u prirodi kvalitetno iskoristiti svoje slobodno vrijeme.

"Želimo vratiti ljude u prirodu. BiH ima mogućnosti kao nijedna zemlja u regiji, koje nažalost nisu iskorištene. Otvaranjem ovih puteva mi želimo popraviti tu sliku te pružiti priliku svim ljudima da još bolje upoznaju našu zemlju", rekao je Bozija.