120 godina planinarstva
0

Planinari iz BiH u septembru kreću u pohod na Musalu

Piše: Nedim Grabovica
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Planinarski savez BiH ove godine obilježava 120 godina planinarstva u našoj zemlji. Tim povodom su na današnjoj konferenciji za medije prezentirane brojne aktivnosti kojim će biti obilježen ovaj jubilej.

Kako je između ostalog najavio Zijad Deljo, predsjednik Planinarskog saveza BiH, jedan od bitnijih događaja je uspon na Musalu, najviši vrh Bugarske, ali i cijelog Balkana, visine 2.925 metara.

"Uspon na Musalu je planiran u periodu od 30. augusta do 2. septembra, a učestvovat će 120 planinara, čime ćemo na simboličan način obilježiti 120 godina planinarstva u BiH. Osim toga, 22. i 23. septembra planiran je najmasovniji uspon bh. planinara na Maglić, na visinu od 2.386 metara", kazao je Deljo.

Možda najbitniji dio obilježavanja 120. godišnjice je otvaranje Evropskog pješačkog puta Ilidža - Bjelašnica i Međunarodni simpozij "Evropski pješački put E-6 i E-12 u funkciji razvoja turizma FBiH", gdje se očekuje oko 600 planinara iz naše zemlje, ali i cijele Evrope.

Bošnjačko planinarsko društvo Goražde-Maglić će od 24. do 26. augusta u Sportsko-rekreativnom centru Ruda Glava u Goraždu organizirati manifestaciju Dani planinara BiH 2012.

"Mi smo također pripremili prigodan program i druženje za sve učesnike. U tri dana manifestacije bit će održana razna sportska takmičenja, planinarske radionice, pohodi na Borovac i Klek te pokazna vježba Gorske službe spašavanja. Proglašenjem pobjednika, odnosno podjelom priznanja i zahvalnica, te kulturno-umjetničkim programom zatvorit ćemo manifestaciju", istakao je Zajko Šošović, predsjednik BPD Goražde-Maglić.