BiH
2

Otvoreni univerzitet: Šta je novo u novim društvenim pokretima

FENA
(Foto: FENA)
Šta je novo u novim društvenim pokretima, da li je prednost ili mana što iza njih ne stoje ideologije ni vođe i treba li da se artikulišu u nove faktore na političkim scenama, pitanja su o kojima su diskutovali učesnici večerašnje sesije na Otvorenom univerzitetu koji se od 27. do 30. novembra održava u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR).

Moderatorica sesije Ines Tanović, jedna od učesnica plenuma građana formiranog nakon ovogodišnjih februarskih protesta u Sarajevu i drugim dijelovima BiH, rekla je da se sarajevski bunt odlikovao željom većine učesnika da se kao proces zadrži na društvenom a ne nacionalnom nivou.

Da li je prednost ili mana što ni ideologija niti vođe nisu stajali iza ovog udruživanja različitih društvenih grupa koje se i pored te raznolikosti nađu na istom mjestu i prakticiraju demokratiju, problematizirala je Tanović.

Filip Balunović kao jedan od primjera novih društvenih pokreta na Balkanu naveo je i građanski bunt iz 2000. godine u Beogradu čiji je cilj bio svrgavanja Slobodana Miloševića.

On smatra da nedostatak ideologije, u situaciji kad se treba suprotstavljati javnim ideologijama, nije najsretnije rješenje.

Na sesiji je analiziran i slučaj građanskog bunta na trgu Taksim u Istanbulu kao primjer pridruživanja različitih društvenih grupa, gej populacije na primjer ili, pak, fudbalskih navijača, građanima što se suprotstavljaju uništavanju jednog parka radi njegovog pretvaranja u prostor za tržni centar.

Costas Douzinas, analizirajući proteste u Grčkoj i Španiji, u Turskoj i na Balkanu, te mnogo ustanaka i nereda širom svijeta, zaključuje da je karakteristika novih društvenih pokreta od 2011. godine naovamo - naglašavanje društvenih ljudskih prava.

“Otvoreni univerzitet”, drugi po redu u SARTR-ovim prostorijama u Sarajevu, započeo je 27. novembra otvaranjem izložbe fotografija Velije Hasanbegovića “Bunt”.

I ove godine će okupiti domaće, regionalne i međunarodne autore, stručnjake, mislioce, univerzitetske profesore, književnike, novinare i aktiviste.

Zamišljen je kao platforma za promociju dijaloga, debate, društvenog angažmana i interaktivnog obrazovanja.

Namjera je otvoriti teme poput odnosa direktne i reprezentativne demokratije, novih društvenih pokreta, pitanja roda, seksualnosti i društvene emancipacije, odnosa prema nasljeđu Jugoslavije kao i prema 25 godina tzv. tranzicije, stanja i krize Evropske unije, mjera štednje i problema duga, kao i alternative kapitalističkom ekonomskom sistemu.

Učesnici drugog Otvorenog univerziteta u Sarajevu su: Costas Douzinas, Nina Power, Renata Salecl, Aleš Debeljak, Oliver Frljić, Vikor Ivančić, Cirila Toplak, Ed Vulliamy, Adriana Zaharijević, Danijela Majstorović, Nebojša Jovanović, Marta Popivoda, Asim Mujkić, Boris Kanzleiter, Franc Trček, Srećko Horvat, Eric Toussaint, Luka Mesec, Damir Arsenijević, Filip Balunović, Ahmed Burić, Aleksandar Trifunović, Senadin Musabegović, Zoran Ivančić i Ines Tanović.