BiH
81

Otvorene nove prostorije Ambasade Republike Slovenije u BiH

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Slovenije, Igor Crnadak i Karl Erjavec, otvorili su nove prostorije slovenske ambasade u BiH, u Maglajskoj ulici u Sarajevu.

U prisustvo brojnih zvanica, predstavnika vlasti, međunarodnih organizacija i drugih ambasada istaknuto je da je ovo pokazatelj da dvije države žele dugoročnu saradnju. Pored brojnih gostiju otvaranju su prisustvovali član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, državni ministar sigurnosti Dragan Mektić, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark te visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Crnadak je izrazio zadovoljstvo što slovenska delegacija boravi u BiH i što je glavni povod otvaranjenovih prostorija Ambasade Republike Slovenije u BiH.

"Danas smo imali sastanak na kojem smo konstatovali da imamo dobre odnose, da nema nikakvih problema, da je došao kraj za jedino otvoreno pitanje, pitanje štediša u bivšoj Ljubljanskoj banci, i da nam svi pokazatelji, prije svega ekonomski, idu uzlaznom putanjom", naveo je Crnadak.

Izrazio je nadu da će na isti način biti riješen smještaj bh. ambasade u Sloveniji.

"To će biti još jedna potvrda da želimo dugoročne odnose koje ćemo svake godine unapređivati", dodao je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade Republike Slovenije Erjavec je kazao da dvije države ponovo pokazuju saradnju i želju za jačanje i do sada jakih veza.

Istakao je da je do sada saradnja ostvarena u više sektora.

U povodu otvaranja novih prostorija otvorena je i izložba o sporazumu o pitanjima nasljedstva bivše SFRJ koji je potpisan u Beču 2001. godine. Izložba nazvana ''Priče iz ostavštine'' nastala je u suorganizaciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije i Arhiva te države.

Izložba će u Ambasadi Slovenije biti postavljena do 20. oktobra nakon čega će biti preseljenja u Muzej Sarajeva, a planirano je da gostuje i u Skoplju, na Cetinju i u Beogradu.