Državne obaveze
26

Otvorene dvije ponude za digitalizaciju javnih servisa u Bosni i Hercegovini

B. R.
Ilustracija © Shutterstock
Ilustracija © Shutterstock
U Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine danas su javno otvorene ponude za nabavku opreme za digitalizaciju javnih servisa.
Kako su saopćili iz ovog ministarstva, zaprimljene su dvije ponude. Prva je ponuda kompanija Sirius 2010 iz Banje Luke i OIV iz Zagreba vrijedna 25.535.112 KM.

Druga je ponuda kompanija MIBO Komunikacije iz Sarajeva, Roaming Networks iz Banje Luke, UNIS telekomunikacije iz Mostara i Flame Data Technologies SRL iz Rumunije vrijedna 25.532.239 KM.

U Ministarstvu komunikacija i prometa su najavili da će se izvršitii evaluacija ponuda te izbor najpovoljnijeg ponuđača koji ispunjava uslove javnog poziva. Resorni ministar Edin Forto (NS) je napomenuo da je uspješno okončanje ove javne nabavke od krucijalnog značaja za proces digitalizacije u Bosni i Hercegovini koji kasni skoro deceniju za ostalim evropskim državama.

Digitalizacija televizijskog signala, usaglašena u okviru Ženevskog sporazuma iz 2006., čiji je potpisnik i Bosna i Hercegovina, podrazumijevala je gašenje analognog televizijskog signala do sredine 2015. godine, što se u Bosni i Hercegovini još nije desilo.

"Nedopustivo je da Bosna i Hercegovina ostane usamljen slučaj u regionu i ostatku Evrope i krajnje je vrijeme da, iako sa gotovo decenijom kašnjenja, naši građani osjete benefite digitalizacije RTV signala", izjavio je Forto.

Kako smo ranije izvještavali, prema najoptimističnijim procjenama, digitalizacija bi trebala završiti sredinom ili do kraja 2024.