Predstavljeno 1.000 eksponata
0

Otvorena Međunarodna izložba sitnih životinja u Zenici

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U sportskoj dvorani Bilimišće u Zenici danas je zvanično otvorena Međunarodna izložba sitnih životinja.

Na izložbi je predstavljeno oko 1.000 eksponata iz 20 gradova Bosne i Hercegovine i eksponati iz Šabca i Sremske Mitrovice, odnosno Republike Srbije.

Prema riječima Abdulaha Imamovića, sekretara sudijske organizacije Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja, prijateljski odnosi susjednih zemalja su doprinijeli da ova izložba dobije međunarodni značaj.

"Zahvaljujući prijateljskim odnosima i međusobnim izlaganjem eksponata, današnja izložba ima međunarodni značaj. Nakon državne izložbe u Ljubuškom, danas smo u Zenici gdje je izložen veliki broj zdravih eksponata. Svaka kolekcija životinja koja je izložena morala je sa sobom donijeti veterinarsko-zdravstveni certifikat o zdravstvenom stanju, a svi ovi ljudi, kako vidite po izgledu životinja, jako dobro brinu o njima", izjavio je Imamović.

U narednim danima vikenda koliko traje i ova izložba, životinje će poslije sudijskih odluka i ocjena biti i nagrađena, a organizatori se nadaju da će uzgajivači odabrati grla koja će pustiti u dalju selekciju i pustiti u svoja matična jata.