BiH
30

Otvorena investicijska konferencija u Srebrenici: Pokažimo zajedništvo, ne govorimo o politici

Piše: N. N.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na početku razvojno-investicijske konferencije koja je danas počela u Srebrenici gostima se obratio srebrenički načelnik Ćamil Duraković koji je pozvao prisutne da pokažu zajedništvo.

"Vaš dolazak u Srebrenicu znači opredijeljenost za izgradnju bolje Srebrenice, što raduje sve nas koji ovdje živimo", rekao je na početku obraćanja Duraković.

On je naglasio da je Srebrenica oduvijek bila kraj bogat prirodnim bogatstvima, kao i da su Srebreničani uvijek bili opredijeljeni za život.

"Iako bogata prirodnim i ljudskim potencijalima, Srebrenica ipak propada. Danas je prilika da svi zajedno doprinesemo da 11. novembar bude historijski dan. Ne sutra, već danas", rekao je Duraković.

Duraković je zamolio sve da danas ne govore o politici, već da se govori kako da se pokrene rješavanje ekonomskih, socijalnih i infrastrukturnih problema.

Konkretno, Duraković je apelirao da se nastavi izgradnja banje Guber koja je veliki turistički potencijal koji je apsolutno neiskorišten.

"Pokretanje banje Guber treba biti povezano s pokretanjem lovnog i ribolovnog turizma za koji također imamo sjajne potencijale", rekao je Duraković.

Prema njegovom mišljenju, dugoročno rješavanje pitanja vodne naknade za potopljeno srebreničko zemljište je također važno, jer bi doprinijelo stabilnom razvoju općine.

"Vjerujem da je ovo pitanje uspješno riješeno na sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije", rekao je Duraković.

On je napomenuo i da je potrebno rekonstruisati ključnu putnu infrastrukturu, ali i omogućiti izgradnju industrijske i agro zone na području Općine Srebrenica.

Pored ulaganja u srebreničku privredu i industriju Duraković je pozvao sve da pomognu stipendiranju učenika s ovog područja, jer su obrazovani kadrovi ključni za privredni napredak.

Također, Duraković je spomenuo i projekte obnove kulturno-historijskog naslijeđa koji se nalaze na području Srebrenice.

"Od naših današnjih odluka zavise životi Srebreničana", rekao je Duraković koji je apelirao da se danas ne govori o zajedništvu, već da se ono pokaže.

Nakon govora Ćamila Durakovića službenici Općine Srebrenica predstavili su potencijalnim investitiorima kompleks banje Guber.