BiH
0

Otvoren kamp za aktiviste o suočavanju s prošlošću u Kozarcu

FENA
Kozarac (Foto: Arhiv)
Kozarac (Foto: Arhiv)
Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHRBiH) organizirala je Kamp za mlade aktiviste o suočavanju s prošlošću u Kozarcu koji je otvoren danas.

Kamp je organiziran za mlade iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine i trajat će do 26. augusta.

U projektu učestvuje oko 20 aktivista iz regiona koji će prisustvovati videoprojekcijama, diskusijama, predavanjima te imati susrete s preživjelima i porodicama žrtava zločina počinjenih u logorima Keraterm, Omarska i Trnopolje, saopćeno je iz YIHRBiH.

Cilj organiziranja ovakvog kampa je razvijanje dijaloga među mladim ljudima različite nacionalne, etničke i vjerske pripadnosti.

Učesnici će kroz različite načine (videodnevnici, eseji, crteži) izraziti vlastita saznanja o ovim temama te tako izraziti svoje stavove i mišljenja u vezi sa stvarima koje se tiču ove teme.

"Naši aktivisti će sutra biti donosioci odluka. Ovakvim aktivnostima mlade ljude želimo suočiti s njihovim predrasudama i općenito s prošlošću, kako bismo dali svoj doprinos u stvaranju preduvjeta za bolju i sretniju budućnost generacijama koje dolaze", kazala je Alma Mašić, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava BiH (YIHRBiH).

Naglasila je da je posebno važno da su učesnici kampa mladi iz svih dijelova BiH i regiona te da će na taj način razmjena njihovih iskustava i stavova biti sadržajnija.

"Vjerujem da kroz ovakav način postižemo mnogo na izgradnji veza među mladima unutar BiH, ali i regiona", zaključila je Mašić.

Ova inicijativa se bavi obrazovanjem mladih ljudi radi razvijanja njihovog kritičkog razmišljanja o svom okruženju, ali postizanje njihovog aktivnog angažiranja u promjenama u društvu.

YIHRBiH gradi nove veze među mladima unutar Bosne i Hercegovine, posebno uključujući podijeljene zajednice i ohrabruje evropeizaciju zapadnog Balkana kroz regionalnu saradnju među mladim ljudima iz različitih država bivše Jugoslavije.