BiH
0

Otvoren Evropski omladinski mirovni summit

NINA
Sinoć je u olimpijskog dvorani Zetra svečano otvoren Evropski omladinski mirovni summit na kojem se okupilo 550 mladih lidera iz raznih evropskih zemalja.

Summit pod nazivom "Tolerancija-sklad u raznolikosti", koji je otvorio Adnan Terzić, predsjedavajući Vijeća ministara, jedan je od nekoliko regionalnih summita koji će se održati širom svijeta prije Svjetskog omladinskog mirovnog summita (WYPS) koji će biti održan u oktobru u Nairobiju.

"Čast mi je ugostiti mlade lidere evropskog kontinenta samo sedam dana nakon velikog političkog proširenja Evropske unije. Čvrsto vjerujemo da je prvi Evropski omladinski mirovni summit logično pripao Sarajevu, jer je teško da postoji bolje mjesto za promociju tolerancije, harmonije i različitosti", kazao je Terzić u svom uvodnom obraćanju te istaknuo da će, gledano iz evropske perspektive, summit naglasiti potrebu ujedinjavanja evropskog kontinenta u političkom smislu dodavši da je na mladima budućnost izgradnje evropske sutrašnjice.

"Želio bih mladim liderima poručiti da prihvataju izazove i da se nose s njima. Vjerujte u sebe i svoje sposobnosti. Ukoliko sami ne sudjelujete, prihvaćate rezultate onih koji sudjeluju. Ovo je vaša šansa i tražim od vas da je iskoristite", rekao je Terzić.

Nazočnima se obratio i Muhidin Hamamdžić, gradonačelnik Sarajeva, koji je kazao da je Grad Sarajevo kao paćenik, ali i heroj, kao simbol i značajan integrativni činitelj Balkana i regije, počašćen što je domaćin budućim liderima koji će svojom mladenačkom energijom i pregalaštvom stvarati uvjete za prosperitetan razvoj te miran i sretan život za sve ljude.

"Svojim idejama, znanjem i nesebičnim zalaganjem mladi ljudi su sposobni i spremni odgovoriti na sve političke, ekonomske, kulturne i druge društvene izazove. Mladi su temelj uspješnije Evrope, sposobni da grade mostove razumijevanja i međusobnog uvažavanja. Samo tako će postojeće razlike među zemljama i narodima Evrope predstavljati bogatstvo življenja za sve nas. Zato ovaj sarajevski susret mladosti smatram jednom od najvećih investicija u bolju i sretniju budućnost", istaknuo je Hamamdžić.

Prisutnima se obratio i Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske i ujedno jedini državnik koji pristustvuje summitu, koji je u svom obraćanju prisutnima naglasio kako je i njegova generacija željela bolju, humaniju i ujedinjenu Europu, ali je nažalost živjela u Evropi barijera, zidova i destrukcije.

"Siguran sam da ujedinjena Evropa nije tek sama sebi cilj. Ona je jamac da na našem kontinentu neće više biti ratova i uništenja koji su nedavno trajali i na ovim prostorima. Ona je jamac da će njene članice, ali i cijela ujedinjena Evropa biti ravnopravan partner drugim svjetskim tržištima koja se također sve brže i sve jače integriraju", dodao je Mesić.

Pozdravni govor, između ostalih, održao je i Bawa Jain, predsjedavajući WYPS-a. Na ceremoniji otvaranja, kojoj su nazočili brojni domaći i međunarodni službenici, promovirane su i himna "I believe", autora Almasa Smajlovića i poštanska marka summita, a prikazan je i dokumentarni film o Sarajevu.

U iduća tri dana, koliko traje summit, mladi će razgovarati o rizičnom ponašanju mladih, edukaciji, sudjelovanju mladih na lokalnoj, regionalnoj i globalnoj razini te o ekonomiji i zapošljavanju, kao i o ulozi mladih u kulturi izgradnji mira.