BiH
12

Otvoren Diplomatski zimski bazar: Hrana, pokloni, piće i ples za sve

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Domu Oružanih snaga BiH danas je otvoren Diplomatski zimski bazar. Ovo je odlična prilika da pred novogodišnje praznike obradujete nekoga unikatnim poklonima ili, ukoliko niste ručali, probate nekih od tradicionalnih specijaliteta 23 zemlje koje su učesnice bazara.

Dom Oružanih snaga BiH pun je od prijepodneva. Mirisi peciva, paste, kolača i raznih drugih vrsta jela naprosto vas mame da ih probate. Svaki štand je u boji zemlje iz koje ambasada dolazi. Na štandovima se izlažu ručni radovi, odjeća i razni predmeti, a možete se i našminkati, ali prije svega ludo zabaviti. Cijene su vrlo pristupačne.

"Drago mi je da smo ovaj put u centru grada i nadamo se da ćemo imati više posjetitelja nego prošle godine. Ove godine podržavamo tri udruženja - Hearts and Hands Foundation koja će uložiti novce u opremanje Hitne pomoći, Udruženje 'Pomirenje' iz Zenice i WHEP-u koji će novce uložiti u Dan zdravlja za žene romske populacije. Također, imat ćemo večeras aukciju na kojoj će biti dres i lopta Edina Džeke, lopta košarkaške reprezentacije BiH iz 1993. godine i sadašnje, te dres Zlatana Ibrahimovića", rekla je Brigitte Schaller-Schoepf, supruga ambasadora Švicarske koja je u organizacionom odboru.

Na bazaru su predstavljene 23 zemlje svijeta, 12 nevladnih organizacija i 14 kompanija. Svi su tu s jednim ciljem - skupiti što više novca u dobrotvorne svrhe.

"Prošle godine smo skupili 50.000 KM, a nadamo se da ćemo ove godine uduplati taj iznos", optimistična je Schaller-Schoepf.

Na štandovima koji su raspoređeni na dva sprata je šarolik izbor, a možete učestvovati i u tomboli. Izvučeni dobitnik dobija dvije karte Turkish Airlinesa za bilo koju destinaciju.

"Velika je čast biti u BiH i mi se trudimo da učestvujemo u što više humanitarnih akcija kako bi smo pomogli bh. narodu. Na bazaru smo treću godinu i nudimo tradicionalna turska jela i predjela. Također, poznato je da Turska ima vrlo kvalitetnu tkaninu, pa su tu i odjevni predmeti te posteljine i slično. Obiđite sve štandove i upoznajte se s različitim kulturama", rekla je Emine Yildez, supruga turskog ambasadora.

Nakon bazara, u hotelu Sarajevo bit će održana donatorska večera na kojoj će biti održana aukcija. Cijena ulaznice je 100 KM po osobi, a u nju je uključeno sve.

"Mirza Teletović je prije dva mjeseca bio u BiH i tada su se uspjeli okupiti svi igrači jer su slavili 30. godišnjicu reprezentacije. Dobili smo košarkašku loptu s potpisima tima iz 1993. godine i aktuelnog", rekla je Salih Barht iz SAD-a.

Zlatan Ibrahimović potpisao je svoj dres i darovao ga za aukciju.

"Do dresa smo došli preko vojnik EUFOR-a Erica Baad-Heimera koji je stupio u kontakt s Ibrahimovićevim timom. Zlatan je pitao u koju svrhu će ići dres i novac od njega i bio je veoma sretan kada je čuo da novac ide za djecu BiH", rekla je Nora Schilling, supruga švedskog ambasadora.

Na francuskom štandu možete probati dobro vino i sir, a na engleskom se možete ugrijati uz poznate čajeve. Ako želite zaplesati, onda svakako svratite do štanda Ambasade Brazila, čiji su predstavnici raspoloženi i nasmijani.

Bazar je otvoren do 17 sati.