Saradnja BiH i Turske
219

Otvoren Ćejvan Ćehajnin mekteb u Mostaru, sjedište Instituta Yunus Emre

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Prigodnom svečanošću, uz prisustvo brojnih zvanica, otvoren je restaurirani Ćejvan Ćehajin mekteb (stara zgrada Karađoz-begove medrese) u Mostaru. Obnovu objekta finansirala je Turska agencije za suradnju i koordinaciju (TIKA), a zgrada je nakon restauracije na korištenje ustupljena Institutu Yunus Emre.

Simboličnu vrpcu su presjekli ministra kulture i turizma Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy i federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović.

Dilberović je kazala kako je ovo otvorenje dokaz uspješne saradnje dvije prijateljske zemlje te izrazila nadu da će ono i u narednom periodu biti još bolje.

"Dokaz je potpisan bilateralni sporazum o saradnji Bosne i Hercegovine i Turske koji je jedno proteklo vrijeme stajao nezavršen. Saradnja je važna i vidljiva, a ogleda se kroz učenje jezika, približavanje kultura, predstavljanje turističkih potencijala, investicija... Posebno mi je drago da danas ovdje nije ministar obrazovanja, već kulture i turizma Turske, jer je turizam velika šansa ovog prostora", kazala je Elvira Dilberović.

Ministrica Dilberović je kazala kako Institut Yunus Emresvojom šarenolikom ponudom programa već uveliko prisvaja građane Mostara bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost.

Svečanost su prisustvovale brojne zvanice, među njima i predsjednik TIKA-e Serdar Cam, turski ambasador u Sarajevu Haldun Koc, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago, muftija mostarski Salem ef. Dedović...