Rača
0

Otvaranje graničnog veterinarskog prelaza

SRNA
Granični prelaz Rača
Granični prelaz Rača
Na Rači kod Bijeljine danas će biti otvoren granični veterinarsko-inspekcijski prelaz kao prvi evropski standardizovan prelaz ove vrste u BiH, ali i jugoistočnoj Evropi.

Na svečanosti će govoriti predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, zamjenik amasadora SAD u BiH Judit Cefkin, te direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Drago Nedić.

Ovaj granični prelaz biće  otvoren   uz pomoć donatora američkog Ministarstva poljoprivrede. 

Na prelazu će biti kontrolisani žive životinje, proizvodi životinjskog porijekla i proizvodi koji nisu za ljudsku upotrebu. Tu će prvi put biti moguć pregled svježeg i zamrznutog mesa u standardizovanim komorama za meso i proizvode od mesa pri režimu sobne temperature, rashladnom i režimu za zamrznuto meso.

U Kancelariji za veterinarstvo BiH ističu da svaki iskorak prema unapređenju i standardizaciji rada graničnih službi - inspekcija predstavlja korak naprijed u regionalnim i evropskim integracijama i ispunjenje zadatih ciljeva.

"BiH i sve nadležne institucije, ali i inostrani investitori prepoznali su ovaj društveni prioritet, a ulaganje u razvoj ovog sektora veoma brzo postao je imperativ", navodi se u saopštenju iz Kancelarije  za veterinarstvo BiH.  

Prelaz raspolaže prostorijama za pregled i obradu uzoraka i dvije laboratorije za brze preglede i analize roba koje se uvoze.

U objektu su obezbijeđeni moderni uslovi za rad veterinarskih inspektora, a po potrebi se može organizovati i 24-časovno dežurstvo.

U sastavu graničnog veterinarsko-inspekcijskog prelaza Rača radiće četiri diplomirana veterinara - granična veterinarska inspektora i pomoćno osoblje.

Na granici BiH postoji ukupno deset graničnih veterinarsko-inspektorskih prelaza od kojih je jedini prelaz evropskog ''A'' kvaliteta u Rači. Ovaj prelaz jedini je tog kvaliteta i na prostoru jugoistočne Evrope.

Izgradnjom evropski standardizovanog prelaza Rača postavljeni su standardi koje će svi nadležni u državi slijediti u budućim aktivnostima izgradnje, navodi se u saopštenju. 

Svečano otvaranje zakazano je za 11.30 sati.