BiH
0

Otpušteni vojnici protestuju ispred Narodne skupštine RS

FENA
Oko stotinu profesionalnih vojnika Oružanih snaga BiH iz srpske komponente, kojima je prestala služba zbog starosne granice od 35 godina, i danas je protestiralo ispred zgrade Narodne skupštine RS-a u Banjoj Luci.

Uz zvižduke i uzvike negodovanja su "dočekivali" poslanike koji su išli na sjednicu parlamenta RS-a, ukazujući da ih niko od predstavnika vlasti RS-a dosad nije primio na razgovor niti obećao rješavanje njihovog statusa nakon što su ostali bez posla.

"Davno smo uputili svoje zahtjeve predsjedniku RS-a, Narodne skupštine i premijerki, ali nikakav odgovor do sada nismo dobili. Rečeno nam jedino da smo na čekanju", kazao je Feni jedan od otpuštenih vojnika Milan Bilbija, ističući da to znači da ih niko neće ni da primi, ni da ih odbije.

Razgovor s predstavnicima otpuštenih vojnika jedino je obavio ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić, a obaviješteni su da je za sutra zakazan razgovor u Ministarstvu odbrane BiH.

Đokić je ranije najavio sastanak s ministrom odbrane BiH Zekerijahom Osmićem i ministrom finansija BiH Nikolom Špirićem o zahtjevu da se otpuštenim vojnicima osiguraju otpremnine te izmjeni Zakon o službi u Oružanim snagama BiH.

Resorni ministar je tada rekao da RS nema mogućnost da institucionalno djeluje u smislu rješavanja zahtjeva otpuštenih profesionalnih vojnika, ali da će učiniti sve da ovaj problem kandiduje na, kako je tvrdio, pravoj adresi, a to su institucije BiH.

Međutim, otpušteni vojnici iz RS-a u Oružanim snagama BiH naglašavaju i danas da je Narodna skupština RS-a donijela odluku o reformi odbrane u BiH i da stoga i protestiraju ispred zgrade najvećeg zakonodavnog tijela RS-a.

"Smatramo da je RS odgovorna za ovih 400 ljudi", rekao je jedan od otpuštenih vojnika Milan Bilbija.

Pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje Mira Vasić razgovarala je također s predstavnicima bivših pripadnika OS BiH te im još u martu predložila jedino da se prijave na Zavod za zapošljavanje RS radi ostvarivanja prava po osnovu nezaposlenost.

Ova prava odnose se na novčanu naknadu i pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje srazmjerno vremenu provedenom u osiguranju, kao i zdravstveno osiguranje dok se nalaze na evidenciji Zavoda.

Za 329 profesionalnih vojnika iz srpske komponente Oružanih snaga BiH prestao je da važi ugovor o službi 28. februara ove godine, a očekuje se da će do kraja godine biti ukupno oko 400 otpuštenih koji su stariji od 35 godina.

Uz zastavu RS-a i transparente "RS je naša, da li smo mi njeni“, jedna grupa otpuštenih vojnika danima čeka u banjalučkom Parku “Mladen Stojanović” da ih primi neko od predstavnika vlasti RS-a i razmotri zahtjeve o pravu na otpremninu.