Medžlis IZ Prnjavor
0

Osuda ponovnog napada na gradsku džamiju u Prnjavoru

FENA
Prnjavor
Prnjavor
Protekle noći zasad nepoznate osobe kamenicama su oštetile fasadu i prozore Gradske džamije u Prnjavoru. Ovo je, nažalost, samo jedan od brojnih vandalizama kojima je izložen ovaj vjerski objekat.

Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor najoštrije je osudio vandalski čin ponovnog kamenovanja Gradske džamije i, kako navode, zastrašivanja Bošnjaka, te zatražio od svih relevantnih institucija da se konačno takvim slučajevima stane u kraj, počinioci pronađu i adekvatno zakonski kazne.

Nakon što su uočena oštećenja, nadležni u IZ-u Prnjavor su odmah obavijestili policiju u Prnjavoru, čiji službenici su izašli na lice mjesta te napravili uviđaj.

Iako se džamija nalazi u strogom centru grada veoma rijetko su bili pronađeni počinioci tih, kako se ocjenjuje, "vandalsko-terorističkih napada“.

I do sada su napadi izvođeni na nišane u haremu Gradske džamije, rušeni su i lomljeni u više navrata, a oni su nadgrobni svjedoci o ljudima muslimanima, Bošnjacima, koji su tu živjeli i žive preko pet stoljeća, a koji ne mogu sami da se brane od veoma “hrabrih” počinioca ovih gnusnih djela uperenih protiv povratka, ljudske, časti, vjere i suživota, ukazuje Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor.

Poručuju i da ih ovaj napad neće zastrašiti, "već samo više očvrsnuti i ujediniti protiv svakog zla koje vlada na svijetu“.

"Još više ćemo s čestitim ljudima, bilo koje vjere i nacije sjedati za isti sto i dogovarati se o miru, suživotu, toleranciji i ostanku na svome vjekovnom ognjištu i i kućnom topraku", ističu u iz Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor.