Novac s računa VTK
5

Oštra reakcija Šarovića o navodima o nestanku 1,2 miliona KM: Karamatić je izrekao laž

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u izjavi za Klix.ba reagirao je na izjavu delegata u Domu naroda iz reda hrvatskog naroda Marka Karamatića koji je tokom jučerašnjeg dana izjavio da je novac sa računa Vanjskotrgovinske komore BiH nestao i u taj kontekst doveo u vezu ministra Šarovića.

Karamatić je jučer za agenciju Srna izjavio da je "sa računa VTK BiH u Beču nestala većina novca od 1,2 miliona maraka za čije je podizanje predsjedniku Komore Nemanji Vasiću odobrenje dao ministar Šarović i da o utrošku tih sredstava nema ni traga".

"Apsolutno sve što je izgovorio delegat Karamatić je čista laž, uključujući i to da je ikada sa mnom o tom pitanju razgovarao. Riječ je o prevejanom manipulatoru, koji se dobro izvježbao isključivo za naručene laži. Jedini način da se demantuje laž jeste da onoga koji tu laž izgovori nazovete pravim imenom tj. lažovom i manipulatorom. O dvadesetogodišnjoj borbi Vanjskotrgovinske komore BiH , koja ima svoje tronacionalno rukovodstvo, svoj nadzorni i upravni odbor i svoju skupštinu, treba da govore predstavnici Komore a lažni dušebrižnik Karamatić, koji tvrdi da je novac nestao, bi trebao znati gdje to može prijaviti", kazao je Šarović.

Reakcija je stigla i iz Vanjskotrgovinske komore BiH gdje kažu da od 1981. pa do 1992. godine, od vanjskotrgovinskog prometa privrede BiH sa Austrijom obrazovana su posebna sredstva namijenjena za promociju privrede.

"Ta sredstva su bila blokirana u austrijskim bankama od 1992. godine. Nakon dugogodišnjih napora Spoljnotrgovinska komora BiH uspjela je da odblokira sredstva u iznosu od 1.034.530,67 KM, koja je austrijska Unicredit bank doznačila na račun Komore dana 13. decembar 2017. godine, a koji se vodi kod Unicredit bank d.d. Mostar. Naglašavamo da prema aktima Komore, Skupština i Upravni odbor su jedini organi koji mogu u skladu sa propisima definisati program utroška navedenih sredstava, koja još u cjelosti nisu ni povučena sa računa u austrijskim bankama. Odluka o načinu utroška navedenih sredstava još nije donešena od strane nadležnih organa Komore, tako da se netaknuta sredstva i zaključno sa današnjim danom, odnosno 20. avgusta 2018. godine, nalaze na računu Vanjskotrgovinske komore BiH", saopćili su.

Jedina istina je, navode iz VTK, da je ministar Šarović, kao ministar čije Ministarstvo je Zakonom o Spoljnotrgovinskoj komori BiH zaduženo za nadzor nad radom Komore, potvrdilo ko su ovlaštena, legalno izabrana lica kao predstavnici Komore, s ciljem ispunjavanja austrijskih bankarskih uslova za dokazivanje identifikacije legalnih predstavnika Komore.

"Sa žaljenjem konstatujemo da je sastanak parlamentaraca Doma naroda BiH i rukovodstva Komore, koji je održan 07. avgusta.2018. godine, pogrešno interpretiran od strane pojedinih učesnika, iako su tom prilikom prisutni parlamentarci detaljno upoznati o visini i problematici vezanoj za predmetna sredstva, njihovom karakteru i mogućnostima njihove upotrebe, kao i o drugim aktivnostima Komore", naveli su.