Narodna skupština RS-a
21

Oštra rasprava SDS-a i SNSD-a o Zakonu o ispitivanju porijekla imovine

FENA
Narodna skupština RS
Narodna skupština RS
Oštra polemika vođena je večeras u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) između Srpske demokratske stranke (SDS) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) o Nacrtu zakon o ispitivanju porijekla imovine, koji predviđa da sva imovina za koju ne postoji zakonski osnov sticanja, predstavlja imovinu koja treba biti vraćena RS-u.

Iz SDS-a su kazali da je cilj predlaganja ovog zakona da se pokaže da li ima političke volje za usvajanje ovakvog zakona u RS, dok su u SNSD-u ostali pri tvrdnjama da je zakon neprovodiv.

Poslanica SNSD-a Dušica Savić rekla je u obraćanju parlamentu da je nacrt neusaglašen s Ustavom RS-a, te još nekim zakonima, da podržava donošenje ovakvog zakona, ali da predloženi akt ima pravne nedostatke.

"Ostavni nedostatak ovog zakona je što je u potpunoj suprotnosti s pretpostavkom nevinosti", kazala je ona i dodala da nacrt nije dobro regulirao ni neprovredivost stana i sporno je i njegovo retroaktivno dejstvo.

"Ovaj zakon je loše napisan, neprimjenjiv i neprovodiv", kazala je Savić i dodala da bi se usvajanjem ovog zakona narušili ustavni principi i zakoni.

Poslanik SDS-a Miroslav Kojić u reagiranju na ove stavove kazao je da se zakon može pravno "popraviti".

"Zakon treba da pokaže da li u RS ima političke volje za njegovo donošenje", naglasio je Kojić i dodao da je i predložen u formi nacrta kako bi se mogao mijenjati do što boljeg rješenja.

Njegov stranački kolega Nedeljko Glamočak odbacio je tvrdnje koleginice Dušice Savić da je zakon u koliziji s ustavnom i pravnim zakonima, a i poslanik Demokratske partije Vojislav Gligić također je upitao kako je moguće da je, ako je, neustavan, Zakonodavni odbor dao saglasnost da se zakon uputi u parlamentranu proceduru.

Naglasio je na kraju da je i Vladin Sekretarijat za zakonodavstvo dao mišljenje da zakon ima ustavni osnov.

Poslanik SDP BiH Slobodan Popović kazao je da je RS potreban zakon kojim bi se ispravilo ono što je učinjeno u “pljački” društvene imovine, a zatim i njenoj legalizaciji.

On je kazao da neki ’90.godinih nisu imali u džepu ni da plate račun u kafani, a danas se ne može ni sagledati šta sve posjeduju, dok je sve više siromašnih.

"Svaki dan socijalne razlike postaju sve veće i svaki dan je sve više onih koji nemaju ni za osnovne potrebe", kazao je Popović ističići da je i ovaj zakon pokušaj da se promjeni društvena svijest kod građana i da bude “početak priče” u stvarnoj borbi protiv kriminala i korupcije, po ugledu na onu koja se sada vodi u Srbiji.

Očekuje da će u tom podršku dati svi poslanici, jer mora da postoji ravnopravnost i pravna država jednaka za sve građane.

Zakon se odnosi na imovinu stečenu poslije 1.aprila 1992.godine, od kada više nije mogao da vrijedi zakon o ispitivanju imovine, koji je postojao u nekadašnjoj Jugoslaviji i tiče se imovinskog cenzusa od 500.000 KM, na dan sticanja imovine.

"Zakon o ispitivanju porijekla imovine u RS-u odnosi se, prije svega, na zvaničnike, sve nosioce političkih funkcija, bez obzira na kojem su nivou vlasti, a koji su te funkcije vršili od 1.januara 1992.godine. Obuhvata sve funkcionere koji su državljani RS-a", kazao je šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Gavedarica obrazlažući ovaj zakon.

Nadležnost za provođenje zakona odnosi se na Poresku upravu RS-a, koja će formirati posebnu jednicu nadležnu za ova pitanja, a koja će voditi finansijsku istragu radi utvrđivanja porijekla imovine. Istraga se pokreće po službenoj dužnosti, po prijavama građana ili svake godine za sve nosioce najviših državnih i javnih funkcija, koji su dužni da dostave podatke o svojoj imovini, bez obzira na to da li je ona uvećana ili umanjena.

Poreska uprava RS-a, u roku od šest mejseci od dana objavljivanja zakona, mora ispitati porijeklo imovine svakog predsjednika parlamentrane političke stranke, vodećeg političkog, javnog, sudskog, izvršnog i zakonodavnog funkcionera u RS-u.

Ključni postupak se provodi, po parničnom postupku u sudu, koji donosi konačnu presudu o oduzimanju imovine.

Za raspravu je prijavljeno više poslanika i očekuje se da rasprava o ovom pitanju bude nastavljena i sutra.