BiH
0

Oštra osuda diskriminacije pojedinih medija u HNK

FENA
Asocijacija privatnih radio i TV stanica BiH oštro je danas osudila diskriminaciju pojedinih medija u Hercegovačko-neretvanskom Kantonu.

Ova je Asocijacija iskazala iznenađenost odlukom Skupštine HNK o rebalansu budžeta sa diskriminirajućim i nezakonitim stavkama, koje se odnose na finansijske transfere medijima.

U saopćenju za javnost Asocijacije navodi se da je Vlada HNK bez prethodno utvrđenih kriterija dodijelila 1.300.000 KM javnih sredstava medijima, zbog čega postoji opravdana bojazan da su sredstva podijeljena netransparentno i sa elementima krivičnog djela.

Dalje se pojašnjava da će, prema usvojenoj odluci o rebalansu budžeta, 1.040.000 KM biti trasferirano na tri medija, dok je ostatak od 260.000KM podijeljeno na 11 ostalih medijskih kuća u Kantonu.

Iako je Vlada HNK u septembru raspisala konkurs radijskim i TV kućama za dostavu projekata, ostalo je nepoznato zbog čega konkurs nije proveden do kraja, niti da li je poništen.

"Stoga smatramo da su Vlada HNK i Skupština HNK na netransparentan način donijele i usvojile rebalans budžeta sa nezakonitom stavkom, vezano za transfer medijima. Izgleda da nisu postojali kriteriji javni-privatni ili dobri-bolji mediji, nego su pojedini ministri u HNK imali kriterije samo njima poznate", navodi se u saopćenju za javnost.

Asocijacija stoga poziva nadležne organe, kao i kantonalnog javnog tužitelja, da ovaj slučaj što hitnije istraže i provedu odgovarajuće pravne procedure.

Pozivaju se također javni i privatni te elektronski i printani emiteri i mediji da pomognu u ostvarivanju transparentnog i korektnog odnosa bilo kojeg nivoa vlasti u BiH prema medijima, koji neće biti diskriminatorski, ucjenjivački ili potkupljivački.