BiH
2

Oštetili Rafineriju ulja u Modriči za 97.489 KM

FENA
Policija u Doboju rasvijetlila je krivična djela poslovne prevare i izdavanje čeka i sredstava bezgotovinskog plaćanja bez pokrića kojima je Rafineriji ulja AD Modriča pričinjena materijalna šteta u iznosu od 97.489,34 KM.

Iz CJB Doboj nisu saopćili naziv trgovinskog preduzuće i odgovorne osobe koji su oštetili Rafineriju ulja.

Postoji osnov sumnje da su trgovačko preduzeće, kao pravni subjekt i drugoprijavljeni kao odgovorna osoba u pravnom subjektu, u drugoj polovini 2010. godine, prilikom zaključivanja ugovora o kupovini robe, obmanuli Rafineriju ulja.

U potpisanom ugovoru naveli su da će, kao sredstvo osiguranja plaćanja za isporučenu robu, prilikom zaključivanja ugovora dostaviti hipoteku na određeni objekat vlasništvo trgovačkog preduzeća, iako su znali da je navedeni objekat već opterećen hipotekom.

Drugoprijavljeni je, kao sredstvo osiguranja plaćanja, potpisao mjenicu za koju je znao da je u tom momentu nenaplativa, jer je u vrijeme potpisivanja ugovora račun trgovačkog preduzeća bio blokiran.

Zbog navedenih krivičnih radnji preduzeću Rafinerija ulja Modriča pričinjena je materijalna šteta u iznosu od 97.489,34 KM, koliko je koštala po ugovoru isporučena roba, a koju trgovačko preduzeće nije isplatilo, niti je prodavac navedeni iznos mogao naplatiti putem realizovanja sredstava osiguranja plaćanja izdatim od strane trgovačkog preduzeća.