BiH
0

Oštar istup Dragana Vikića na okruglom stolu o organiziranju odbrane Sarajeva

FENA
Sarajevo
Sarajevo
U sklopu obilježavanja "Dana branilaca Sarajeva", danas je u Sarajevu organiziran okrugli sto o temi "Organiziranje otpora i odbrana Sarajeva 1992.-1995. godine".

Međutim, skup je obilježio oštar istup ratnog komandanta specijalne policije Dragana Vikića koji je organizatorima oštro zamjerio umanjivanje uloge ove jedinice u organizaciji odbrane od agresije, a posebno što je protokolom bilo predviđeno da dio učesnika, koji to žele, danas polože cvijeće na mezar komandanta 10. brdske brigade Mušana Topalovića Cace, ubijenog na današnji dan 1993. nakon sukoba s pripadnicima MUP-a i Vojne policije.

Vikić je upozorio da će ovaj skup "žalosno završiti" ako se umanjuje uloga specijalne policije te da je žalosno što neki i danas smatraju da je rat u BiH počeo tek njegovim izbijanjem u Sarajevu. Također je naglasio da kao komandant specijalne policije ne može da sjedi s onima "koji odaju počast čovjeku koji je likvidirao poštene momke koji su radili po nalogu Predsjedništva BiH".

Slično je svoje izlaganje, posvećeno ulozi MUP-a u pripremi odbrane, počeo i Ismet Dahić. On je također podsjetio na Cacino mučko ubistvo devet pripadnika MUP-a i Vojne policije te je prisutne pozvao da im učenjem Fatihe i minutom šutnje odaju posebnu počast.

Dahić je, također, zamjerio što niko nikada, uključujući Kantonalno ministarstvo za boračka pitanja, nije pozvao nikoga iz MUP-a da se uključi u ovakve manifestacije, dok je on "slučajno" ušao u sastav tima koji je organizirao ovaj skup.

  • Žalosno je to da 12 godina od završetka rata niko od policajaca nema ni karticu kojom će legalizirati svoje najviše priznanje Zlatnu policijsku značku, kazao je Dahić.

Okrugli sto je otvorio kantonalni ministar za boračka pitanja Hajrudin Ibrahimović, koji je rekao da pojedine događaje iz organizacije otpora agresiji treba konačno iznijeti navidjelo dok su živi direktni učesnici tih događaja.

Bitka za odbranu Sarajeva i BiH počela je 1991./1992. godine i još traje, iako se vodi drugim sredstvima, smatra Ibrahimović.

  • Apetiti susjeda se vjerovatno neće ugasiti sve dok se BiH ne priključi asocijacijama koje će garantirati mir i sigurnost", kazao je on.

Ibrahimović je govorio i o nacrtu kalendara značajnih događaja iz rata 1992./1995. koji će se obilježavati na području Kantona Sarajevo.

Međutim, rekao je, pojavile su se određene primjedbe na njegov sadržaj i prije nego što je bilo potrebno. Kalendar sadržava oko 80 značajnih datuma iz doba rata, a ostavljen je prostor da općine i Grad Sarajevo također sastave svoje kalendare da bi obilježili neke druge datume.

Poslije usvajanja ovog kalendara Vlada KS-a će morati usvojiti i program obilježavanja, naveo je Ibrahimović.

Predsjedavajući okruglog stola Hajriz Bećirović je naglasio da je ovakve događaje potrebno organizirati da bi se izbjegle mnoge dileme i izbjegle dezinformacije te došlo do jedne istine koja je potrebna svima. On je zamjerio i što na ovaj skup nije došao praktično niko iz političkog i kulturnog života.