Štrajk medicinara u SBK
0

Ostali i bez regresa, kolaps prijeti bolnicama!

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zdravstveni radnici Srednjobosanskog kantona stupili su jutros u generalni štrajk - potvrdio je za Sarajevo-x.com predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika SBK Muris Trako.

Štrajk podržavaju radnici 18 domova zdravlja i pet bolnica sa ovog područja.

   "Zakon o štrajku se poštuje, zdravstveni radnici neće izlaziti na ulice, niti će biti okupljanja. Svi su na svojim radnim mjestima i strogo će poštovati pravila rada zdravstvenih ustanova određena zakonom o štrajku. Dakle, u domovima zdravlja, kao i u bonici u Travniku radit će samo osnovne i hitne službe", rekao je Trako.

   On je dodao da je prvi i osnovni zahtjev striktno poštivanje potpisanog i implementiranog granskog Kolektivnog ugovora, koji se već duže vrijeme ne poštuje.

   "Plata zdravstvenih radnika posljednjih godinu dana stalno se smanjuje, a iz Zavoda zdravstvenog osiguranja najavljuju novo smanjenje za 10 odsto. Umanjen je i regres prošle godine, a ove godine samo zdravstvenim radnicima nije isplaćen, dok su sve ostale javne ustanove i preduzeća isplatili regres", rekao je Trako.

   Trako je dodao da plata još nije isplaćena i da je na pomolu kolaps.

   Menadžement Kantonalne bolnice Travnik jutros je imao hitan sastanak, a Trako kaže da je to samo još jedan u nizu pokušaja da se uguši štrajk prijetnjama i ucjenama, ali da će radnici istrajati u svojim zahtjevima.

Valja napomenuti da zdravstveni radnici u Bugojnu nisu stupili u štrajk, a razlog je što je obavijest o početku štrajka sindikalna organizacija Doma zdravlja i Opće bolnice u tome gradu dobila sa zakašnjenjem. Umjesto danas štrajk u Bugojnu počet će 21. novembra.

U Vladi SBK su nam rekli da je dosadašnja ministrica zdravstva, Vlatka Komšić, podnijela zahtjev za razrješenje s te pozicije, budući da je na posljednjim izborima osigurala mandat u Skupštini SBK-a.