BiH
434

Osobe s invaliditetom šetnjom poručile: Dozvolite nam da budemo ravnopravni dio društva

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Kada biste zažmirili i pokušali hodati ulicama bh. gradova, naišli biste na brojne prepreke. Zapinjali biste na čunjeve, a strahovali biste kako da pređete ulice jer nema na svim semaforima zvučne signalizacije. Ako biste se pokušali kretati kolicima, na brojnim mjestima ne biste mogli preći ili ući u neku instituciju, a ukoliko imate problem sa sluhom rijetko ko će moći komunicirati s vama.

Ovo su samo neki od problema s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju svakodnevno širom BiH. Napredak u pomaganju ovim osoba da se uključe u društvo i budu ravnopravne teče veoma sporo. Zbog toga su se osobe sa svim vrstama invaliditeta okupile ispred sarajevske Katedrale kako bi poručile da su i one dio društva, te da mogu doprinijeti mnogo samo ako im se pruži prilika.

Ujedinjenim snagama držali su poruku "Ponosni na sebe. Borba za pravedno društvo u kojem osobe s invaliditetom imaju jednake mogućnosti za ravnopravno učešće".

"Osobe s invaliditetom u BiH u posljednje vrijeme imaju mnogo problema u životu, radu i funkcionisanju, te trpe mnoge oblike diskriminacije. Mi smo kroz 'My Right' u BiH izvršili jedno veliko istraživanje u pet regija BiH i došli smo do zaključka da osobe s invaliditetom imaju problema u oblasti pristupačnosti, pomagala i zdravstvene zaštite i to je nešto primarno. Također, imaju problema u školovanju, zapošljavanju i korištenju pomagala", rekao je Fikret Zuko, direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo.

Istakao je kako već dugo razgovaraju s institucijama vlasti kako bi se ovo stanje promijenilo, a posebno nakon ratifikacije Konvencije o pravima osoba s invaliditetom koju je BiH ratificirala 2010. godine. Nažalost, rekao je kako se ništa se bitno nije promijenilo da bi se poboljšao odnos prema osobama sa invaliditetom.

"Mi ovim šetnjama i drugim akcijama i ovdje, u Mostaru, Tuzli, Doboju i Bijeljini pokušavamo skrenuti pažnju javnosti, građana i predstavnika institucija vlasti da i mi živimo u ovom društvu, gradu, da smo sugrađani i da možemo biti korisni članovi društva ako nas dovoljno podrže, ako nam daju potrebna pomagala, obrazovanje i ako je okruženje pristupačno. Tu ne treba puno sredstava, više treba razumijevanja i saradnje sa organizacijama koje rade s osobama s invaliditetom", rekao je Zuko.

Ispred Katedrale danas su bile osobe koje ne vide, ne čuju, u kolicima, osobe s poteškoćama u razvoju i s brojnim drugim različitostima koje se karakteriziraju kao invaliditet. Njihova snaga je velika jer su oni poput svih ljudi i mogu mnogo toga učiniti, a da bi to uspjeli potrebna im je mala pomoć svih nas.

"Pokušavamo educirati građane da ih senzibiliziramo. Ti građani ili neko njihov blizak će postati dio sistema vlasti jednog dana i bitno je da znaju šta potpisuju i šta pišu, te da to ima veliki utjecaj na osobe s invaliditetom. Ako budemo radili u partnerstvu, perspektiva nam je dobra, ali ako ne budemo nema perspektive za društvo", rekao je Zuko.

Današnja šetnja bila je šetnja osoba s invaliditetom i građana ka boljoj budućnosti cjelokupnog društva. Šetnju pod motomo "Ponosni na sebe" organizovao je Koordinacioni odbor udruženja osoba s invaliditetom KS.