BiH
8

Osnovna muzička škola u Zenici slavi 65. rođendan: Muzika je naš život

Klix.ba
Jadranka Tepić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Osnovna muzička škola u Zenici večerašnjim koncertom u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici obilježit će 65. godina postojanja.

Osnovna muzička škola u Zenici sa radom je počela 8. decembra 1948. godine, kada ju je pohađalo tek 20-ak učenika, a nastavu su vodila tri nastavnika. U periodu od 65 godina rada, postala je škola koju godišnje upiše preko 400 učenika. Direktorica Osnovne muzičke škole u Zenici, Jadranka Tepić je u razgovoru za Klix.ba kazala kako je Osnovna muzička škola u Zenici u svojoj historiji napravila velike umjetnike.

"Naše osnovno školovanje traje šest godina tako da je kroz školu prošlo blizu deset generacija učenika, među kojima su i oni koji su danas uspješni umjetnici sa svjetske scene, a tu svakako možemo izdvojiti one koji su više poznati javnosti - Edin Karamazov i operna pjevačica Sandra Bagarić", kazala je Tepić.

Jadranka Tepić je na funkciji direktorice OMŠ od marta tekuće godine, ali već 20 godina radi kao nastavnica teoretske nastave. Interesovanje za muzičku školu iz godine u godinu raste, uprkos mišljenjima nekih da je muzička škola samo teret na budžetu.

"Mi školujemo učenike na pet odsjeka: klavir, harmonika, gitara, odsjeku duvača i gudača. Najviše interesovanja oduvijek je bilo za klavir, a potom gitaru i harmoniku. Međutim, i drugi odsjeci su popularni, a vječni problem nam predstavlja odabir djece za početak školovanja, jer je uvijek veliki broj prijavljenih, tako da moramo izabrati najbolje. U današnjem vremenu situacija je najnepovoljnija za ovakve škole, jer neki smatraju da smo samo teret na budžetu i da bi sami sebe trebali finansirati", izjavila je Tepić za Klix.ba

Ona dodaje da Osnovna muzička škola u Zenici čak ni u vrijeme rata nije prestala sa radom, te da je jedini problem bio strah.

"Školom se zovemo samo zbog koncepcije. Muzika je naš život, tako da vanjski i socijalni uslovi koji nas stignu ne predstavljaju problem u našem radu. U ratu je najveći problem predstavljao strah, da neko ne strada od granata, ali nijednog momenta nismo stali sa nastavom", dodala je Tepić.

Polaznici Osnovne muzičke škole u Zenici i nastavnici, svoj 65. rođendan obilježit će sa tri koncerta, a prvi će biti održan već večeras na Velikoj sceni u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici sa početkom od 19 sati. Tepić je kazala kako je organizacija tri koncerta bila jedini način da se u proslavu godišnjice postojanja uključe svi učenici muzičke škole.

"Svake godine imamo jedan veliki koncert, gdje izvodimo jako teške kompozicije da pokažemo šta mi možemo. S obzirom da imamo učenike koji su tek počeli, a imamo i starije, iskusnije učenike, kako bi svi uzeli učešće i pokazali svoje umijeće odlučili smo jedan veliki koncert podijeliti na tri koncerta. Večeras će biti održan koncert starijih učenika i nastavnika, a 15. decembra bit će održan koncert početnika Osnovne muzičke škole u Zenici, gdje će biti izvedene najljepše dječje pjesmice. Treći koncert je planiran za 27. decembar gdje ćemo izvesti klasična djela i ono što učenici žele da izvedu", kazala je Tepić.

Na koncertu koji će večeras biti održan u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici bit će izvedena djela orkestarskog i horskog karaktera sa obradama izvedbi Čajkovskog i modernih rok grupa, a ulaz na koncert je besplatan.