Istraživanja učeničkih dostignuća
0
Osnovci u BiH uče za ocjenu, a ne za znanje
Komentari (7)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ma čista glupost, ja sam u osnovnoj imala testiranje iz bosanskog jezika, ti testovi iz ministarstva nikad nisu bili sposobni da se nečije znanje ocijeni. Na kraju srednje sam polagala eksternu maturu i test opceg znanja koji tamo sastavljaju jednostavno nije napravljen smisleno da se nečije znanje može realno ocijenit, pitanja su preglupa, a samo očekivanje da ja recimo nakon 4 godine učenja bosanskog jezika znam sve pročitane lektire napamet, pa da mogu neki citat (kojeg vade iz naftalina) prepoznat i da znam sve biografije svih pisaca koje smo spomenuli u 4 godine... Dajte, to nije znanje. Najbesmisleniji test koji sam u životu radila definitivno, prepiše ga čitav kanton. Zato ovakve zaključke naših prepametnih stručnjaka o tome koliko djeca znaju ili ne znaju ne uzimam kao relevantne podatke.
uvijek je tako bilo
pa eto u moje vrijeme je ocjena bila proporcionalna znanju, sada ako je ocjena obrnuto prorcionalna znanju onda to sigurno nije do ucenika
htjeli ste Bolonju eto vam je...
to je tako svugdje u svijetu, ovi istrazivaci sad misle da su ajnstajni nabijem ih blesave
I onda takvo ponasanje generalno usvoje, pa se na istovjetan nacin ponasaju u srednjoj i na fakultetu. Samo da se polozi. Znanje je nebitno. Zato nam je ovakva situacija.
Ne samo osnovci vec i srednjoskolci. Ucimo bespotrebne stvari, samo da \'nabubamo\' napamet, a da ne govorim za matematiku. Profesorica (barem moja) nikad nam nista ne objasnjava pa ja sad treba da idem na popravni radi matematike ??