Jugoistočna Evropa
0

Osnovana Mreža žena policijskih službenica

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Održavanjem prvog godišnjeg sastanka u Sarajevu je osnovana Mreža žena policijskih službenica u jugiostočnoj Evropi (WPON) u kojoj učestvuju policijske službe iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Bugarske, Moldavije i Albanije.

Ova mreža je osnovana na inicijativu Asocijacije šefova policije zemalja jugoistočne Evrope (SEPCA) s ciljem promoviranja ravnopravnosti spolova i demokratskih principa u radu policije.

Uspostavljanje mreže je uslijedilo nakon istraživanja o položaju žena u policijskim službama regiona, koje je urađeno tokom 2009. godine i u kojem je učestvovalo oko 4.000 ispitanika iz sedam zemalja.

Na prvom godišnjem sastanku u Sarajevu, održanom u organizaciji Federalne uprave policije i SEPCA-e, sačinjen je godišnji plan rada Mreže žena policajaca u jugoistočnoj Evropi te izabran Izvršni odbor.

  • Pitanje prisustva žena u policiji nije samo pitanje ljudskih prava, nego i jednog novog kvalitata koje žene svojim prisustvom donose policijskim snagama - ocijenila je nakon sastanka predsjednica Mreže Jelena Vasiljević.

Kazala je da će Mreža raditi na provedbi već definiranih preporuka za unapređenje položaja žena u policiji koji će doprinijeti efikasnijoj policijskoj praksi.

Neke do tih preporuka se odnose na razvoj strateškog pristupa prijema žena u službu, njihovu edukaciju, te poboljšanje sistema razvoja karijera i upravljanja resursima radi povećanja prisustva žena na najvišim mjestima odlučivanja.

Direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić ustvrdio je da je u policijskim organizacijama u regionu prisutno svega 10 posto žena policijskih službenika, te da je veoma mali broj njih na rukovodećim mjestima.

Izrazio je očekivanje da će i novouspostavljana Mreža pomoći da se prisustvo žena u policiji poveća, što će cijeli region približiti standardima EU.

Donator projekta uspostave ove mreže je norveška vlada, te je ambasador Norveške u BiH Jan Braathu ocijenio kako ovaj projekt pokazuje posvećenost policijskih vlasti zemalja regiona da rade na povećanju prisustva žena u svojim policijskim službama.