BiH
0

Osnivači Googlea radit će za jedan dolar

NINA
Glavni direktor i dvojica utemeljitelja poznate internet tražilice Google, Eric Schmidt, Larry Page i Sergey Brin krenuli su stopama direktora Applea, Stevea Jobsa: njihova godišnja plata sada iznosi jedan dolar.

Nakon odličnih rezultata jedan panel kompanije htio im je dati povišicu, ali oni su to odbili. Da ne bude zabune, njima plata ni ne treba jer Schmidtov dionički ulog trenutno vrijedi dvije milijarde i 700 miliona dolara, a Page i Brin “teški” su sedam milijardi i stotinu miliona.

Prije nego što su se odrekli plate, Google je Pageu i Brinu plaćao godišnje po 150.000 dolara. Schmidt je dobivao 250.000 dolara godišnje. Međutim, sva trojica također su ostvarila dobre zarade prodajući dio svojeg vlasničkog udjela u Googleu kada je ta kompanija izdala svoje dionice u augustu prošle godine.

Schmidt, izgleda, lako sastavlja kraj s krajem. U februaru je kupio avion, koji iznajmljuje Googleu po cijeni od 7.000 dolara po satu. Google će mu samo za korištenje aviona ove godine isplatiti preko dva miliona dolara.