BiH
28

Osmić: Pendeš ima pristup osjetljivim podacima, a njenog savjetnika nikada nisam vidio

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Bivši ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić kazao je za Klix.ba kako aktuelna ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, protiv koje je podignuta optužnica, ima pristup mnogim tajnim i osjetljivim podacima koji su od državnog interesa.

S obzirom na to da je protiv ministrice odbrane BiH podnesena optužnica, a da se izvršna vlasti u BiH do sada nije susrela sa ovakvom praksom, ostaje upitno da li Pendeš ostaje na čelu državnog ministarstva.

"Ja mogu napraviti paralelu s obzirom na to da sam prije obnašanja dužnosti ministra odbrane, obnašao dužnost ministra u Vladi Distrikta Brčko. Zakon u Distriktu je takav da čim se povede istražna radnja automatski dolazi do suspenzije. Ovo s ministricom Pendeš je jedinstvena situacija u BiH", kazao je Osmić.

S druge strane, Osmić ističe kako u državi kakva je BiH ipak imamo situacije slične slučaju Gorana Zubca, direktora SIPA-e, koji ima krivičnu prijavu, a koji i dalje obnaša dužnost direktora.

Činjenica je i da je ministrica Pendeš osoba koja ima pristup mnogim državnim podacima uključujući i tajne podatke o misiji BiH u Afganistanu, te pristup NATO podacima.

Pendeš također na funkciji ministrice odbrane ima pristup i čitavoj istrazi koja se vodi protiv nje, kao i mogućnost određivanja stepena povjerljivosti istražnih podataka.

Postavlja se logično pitanje, koliko je sigurno da osoba koja ima pristup takvoj vrsti podataka neće biti predmet ucjena određenih grupa.

"Ministar odbrane BiH prolazi sve sigurnosne provjere i potrebno je da bude apsolutno čist, odnosno da ima stalne kontakte sa našim misijama u Afganistanu. Ne smijemo zaboraviti i misiju u Briselu i činjenicu da mi imamo stalne kontakte sa štabom EUFOR-a i NATO-a. Tu se radi o izvjesnom stepenu tajnosti i osjetljivosti u vezi s određenim podacima i rekao bih drugim internim aktima koji su stepenovani kao povjerljivi", rekao je Osmić.

Osmić je kazao kako smatra da štabovi NATO-a i EUFOR-a imaju određenu nadležnost, te da će se očitovati u vezi s optužnicom.

"Oni nemaju direktnu nadležnost jer su je skinuli sa sebe, ali su ostavili mogućnost da se vrate na direktnu nadležnost. Očekujem da će dati određena mišljenja u povodu ove situacije", zaključio je Osmić.

Kazao je da je u vrijeme dok je bio ministar odbrane preko sredstava informisanja saznao da je Ivo Miro Javić uposlen kao savjetnik u kabinetu njegove zamjenice.

"Kažem čuo sam, što znači da ga nisam vidio. Ja podvlačim da je pravo zamjenice bilo da sama odluči o svojim savjetnicima. Pendeš je imala i koristila svoju zakonsku mogućnost", rekao je Osmić.

On ističe kako nije znao ko je savjetnik tadašnje zamjenice ministra, te da posebno nije znao da je to Ivo Miro Jović jer ga nikada nije vidio u zgradi Ministarstva odbrane BiH.

"Nikada ga nisam ni slučajno vidio, ni na nekom zadatku, ni na hodniku, niti u nekoj od komisija. Pred kraj mandata dobio sam informaciju od nekoliko mojih saradnika da su išli u Tužilaštvo BiH i davali izjave tim povodom. Rekao sam im da Tužilaštvu BiH kažu sve što znaju, što je potpuno logično", dodao je Osmić.

Osmić je kazao da su mu poznate i informacije koje se odnose na druge istražne radnje protiv aktuelne ministrice Pendeš.

"Istina je da su istražne radnje vođene u vezi s poslom koji je ona radila prije nego sam ja došao u Ministarstvo odbrane BiH, odnosno dok je obnašala dužnost zamjenice ministra u prethodnom mandatu", zaključio je Osmić.