BiH
47

Oslobođenje proslavilo jubilej: 25.000 izdanja za cijelu BiH

Piše: A. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Bosanskohercegovački list Oslobođenje danas je proslavio 25.000 izdanja lista, a svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica iz kulturnog i političkog života Bosne i Hercegovine. Glavna i odgovorna urednica Vildana Selimbegović izjavila je kako građani list prepoznaju kao priču o BiH.

Selimbegović je naglasila da je bilo teških perioda, ali da u BiH ništa nije jednostavno, pa ni dočekati ovako veliki jubilej.

"Beskrajno sam sretna što je Oslobođenje uspjelo i što danas slavi svoj jubilej. Zahvaljujem se svim kolegama novinarima koji su nam pomogli u pripremi ovog broja lista. Današnji primjerak na 164 stranice je sadržajan, a mnogo bh. novinara je radilo u našim redakcijama, ukazajući na to da Oslobođenje prepoznaju kao priču o BiH i domaći brend. Da bi printani mediji u digitalnom svijetu imali šansu, moraju imati jasnu uređivačku politiku i jasno izražene stavove koji moraju biti izneseni na stranicama koje su za to određene. Trudimo se obraditi teme koji su od interesa za bh. publiku“, izjavila je glavna i odgovorna urednica lista Oslobođenje.

Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, prisustvovao je današnjem obilježavanju jubileja te istaknuo kako je značaj Oslobođenja veliki s obzirom na veličinu medijskog neba u BiH.

"Oslobođenje koje ja poznajem je prihvatljivo jer su dosta korektni i daju objektivnu ocjenu trenutnog stanja u zemlji. Ambijent za napredak stvaraju mediji, a svi građani dobijaju informaciju šta se događa u državnoj upravi i inače u svijetu. Profesionalnim pristupom informacijama želi se stvoriti bolja slika bosanskohercegovačkog društva. Moj dolazak je potpora Oslobođenju i printanim medijima, iako budućnost sve više usmjerava na multimedijalne sadržaje. Još uvijek ima ljudi koji govore da žele osjetiti papir pod rukom i sačuvati printana izdanja u svojim arhivama, međutim pitanje je koliko će još novine izlaziti“, izjavio je Čavara.

Obilježavanju jubilarnog broja prisustvovali su brojni novinari koji su pisali i radili za ovaj list, a u njihovu redakciju su pristigle brojne čestitke, kako političkih lidera i javnih ličnosti BiH, tako i čitalaca.