Sarajevski problem
22

Izvještaj Oslobođenja iz 1974.: Stalna borba protiv aerozagađenja i dimno svitanje

B. R.
(Foto: Historijski arhiv Sarajevo)
(Foto: Historijski arhiv Sarajevo)
Zagađenje zraka u Sarajevu je višedecenijsko, a ovaj problem je posebno izražen zimi. Prije 48 godina, kao i danas, pokušavalo se riješiti ovaj problem, ali nije činjeno dovoljno.

Historijski arhiv Sarajeva podsjetio je na dva teksta lista Oslobođenje pod naslovom "Stalna borba protiv aerozagađenja" i "Dimno svitanje" iz 12. novembra 1974. Upravo u ovom prvom je istaknuto da je poboljšanje napravljeno, ali da nije dovoljno.

"Ako se uporede rezultati mjerenja iz 1973. i 1974., može se zaključiti da su postignuti veoma značajni rezultati na smanjenju emisije čađi iz ložišta na tečna goriva (...) Ohrabrujuće je da se situacija popravlja. Međutim, još uvijek ima onih koji iz nemara ili drugih razloga još uvijek nisu ništa preduzeli na smanjivanju zagađenja zraka", izvještavalo je tada Oslobođenje.

U drugom tekstu je također ukazano na ložišta domaćinstava kao jedan od značajnih izvora zagađenja.

"Jučerašnji dan osvanuo je sunčan, ali u centru grada nije bilo tako, jer su desetine malih kotlovnica u najužem centru uspjelo da već u ranim jutarnjim satima da stvori tamne oblake koji su se već razišli tek oko podne. Kamera našeg fotoreportera Milovana Pavlovića zabilježila je momenat kada je iz kotlovnice Energopetrola prokuljao crni oblak dima. Možda će aerozagađenja u centru grada biti manja kada sve gradske male kotlovnice preuzme stambeno preduzeće koje ima namjeru da svaki dimnjak maksimalno osigura postavljanjem zaštitnih filtera", konstatovao je 1974. sarajevski list.

Iz spomenutih tekstova je jasno da su i tada, kao i danas, ložišta bila veliki problem. Tačnije, problem su energenti koji se koriste za grijanje. U glavnom gradu je veliki broj onih koji koriste energente kojima se znatno zagađuje zrak, a to se prije svega odnosi na ugalj. Njihova potrošnja je utoliko veća zbog toga što mnoge građevine nisu utopljene, nemaju odgovarajuću izolaciju. Zrak zagađuje i veliki broj automobila.

Parcijalna rješenja nisu rješenja, odnosno rješenja moraju biti cjelovita - od rješavanja problema energetskog siromaštva, preko većeg korištenja obnovljivih izvora energije do razvoja urbane mobilnosti i razvoja saobraćajne infrastrukture.