BiH
0

Osigurano 300.000 KM za regulaciju i čišćenje riječnih korita na području Vogošće

FENA
Sporazum o sufinansiranju projekata regulacije i čišćenja riječnih korita na području općine Vogošća potpisali su načelnik Općine Vogošća Edin Smajić i ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić.

"Ministarstvo privrede će sufinansirati dva projekta proistekla iz ovih sporazuma u iznosu od 300.000 KM, od čega će 250.000 KM biti izdvojeno za regulaciju vodotoka rijeke Ljubine kod područne škole Gora i 50.000 KM za hitne intervencije čišćenja i produbljivanja kritičnih tačaka na rijeke Vogošće, Jošaničkog potoka i Ljubine. Preostala sredstva osigurat će Općina Vogošća", pojasnio je ministar Šabić.

Načelnik Smajić je naveo da se radi o namjenskim sredstvima, takozvane vodne naknade, koje pripadaju Kantonu Sarajevo, a koje se putem općina implementiraju.

"Najznačajniji projekt iz ovog programa je regulacija vodotoka rijeke Ljubine koja spada u drugu kategoriju. U vrijeme velikih oborina nabuja i stvara probleme okolnim naseljima, a samim time i građanima koji tu žive. Zahvaljući Vladi Kantona Sarajevo i resornom ministarstvu mi smo u ovoj godini već ozbiljno krenuli sa rješavanjem problema koji imamo sa koritom rijeke Ljubine. U okviru ove fiskalne godine, a s obzirom na to da imamo kvalitetnu projektnu dokumentaciju, mi ćemo provesti procedure javnih nabavki kako bi što prije utrošili sredstva koja smo dobili od Ministarstva privrede", rekao je načelnik Smajić.