Spora isporuka
3

Osiguranici u KS još čekaju nove elektronske zdravstvene kartice iako su već odštampane

Piše: Dž. Č.
Zavod zdravstvenog osiguranja KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zavod zdravstvenog osiguranja KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo počeo je ponovo izdavati elektronske kartice koje je prije šest mjeseci povukao zbog pogrešno odštampanog grba KS. Međutim, mnogi još nisu dobili nove e-kartice ili su ih morali sami podići, iako su iz Zavoda obećali kako će vršiti isporuku na kućne adrese.

Na pitanje zašto se korisnicima zdravstvenog osiguranja zamjenske e-kartice ne isporučuju na kućne adrese, iz sarajevskog Zavoda nam nisu odgovorili, ali, kako kažu, zamjena e-kartica vrši se u dogovoru s osiguranicima.

"Putem svoje internet stranice, Zavod je poslao obavijest osiguranicima KS da prema mjestu svog prebivališta kontaktiraju poslovnice samo radi dogovora o načinu, mjestu i tačnom vremenu preuzimanja zamjenskih elektronskih zdravstvenih legitimacija. Zavod smatra da je na ovaj način spriječena bilo kakva zloupotreba isporuke e-kartica, kao i dodatnog te nepotrebnog utroška javnih sredstava", kazali su nam iz Zavoda.

Kako saznajemo, Zavodu je dosad isporučeno 22.415 zamjenskih e-kartica, ali je tek četvrtina osiguranika u KS dobila zamjenske e-kartice. Kako su nam se mnogi požalili, još ovjeravaju stare knjižice, a na šalterima poslovnica Zavoda im govore kako zamjenske e-kartice još nisu gotove.

"Uzimajući u obzir visoke temperature, kao i sezonu godišnjih odmora, do sada je blizu 6.000 osiguranika u KS dobilo zamjenske elektronske kartice. Ostatak novih elektronskih kartica je trenutno u štampi i vršit će se sukcesivna isporuka", pojasnili su nam iz zavoda.

Podsjećamo, zavod će osiguranicima zamijeniti ranije preuzete elektronske legitimacije bez ikakve naknade. Također, iz zavoda su ranije rekli kako ponovno izdavanje e-kartica neće prouzrokovati nikakve dodatne štete.