BiH
255

OSCE vraća priznanje koje mu je dodijelila Narodna skupština RS-a

Piše: Ervin Mušinović
Foto: NSRS
Foto: NSRS
Građani i većina stranih diplomata u našoj zemlji negativno je ostala iznenađena veličanjem osuđenih ratnih zločinaca u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Javnost je još više iznenadilo što je na istoj svečanoj sjednici uručena nagrada i Misiji OSCE-a u BiH iz koje sada poručuju kako ne mogu prihvatiti priznanje Narodne skupštine RS-a s obzirom na to da nisu bili upućeni u protokol.

Narodna skupština RS-a obilježila je u ponedjeljak 25 godina od početka rada, a tim povodom dodijeljene su i povelje Narodne skupštine RS-a zaslužnim pojedincima i institucijama. Među "istaknutima" našli su se i osuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, ali i diplomatska Misija OSCE-a u BiH.

Svečanosti su prisustvovali član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednik RS-a Milorad Dodik, predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović, ministri, bivši predsjednici Narodne skupštine RS, predstavnici pravosudnih i ustavnosudskih institucija, Srpske pravoslavne crkve i ostalih vjerskih zajednica, te diplomatskog kora u BiH.

Iz OSCE-a su za Klix.ba kazali kako Misija u BiH ima saradnju sa svim nivoima vlasti s ciljem da pomognu BiH da realizira zajedničke političke ciljeve, ispuni svoje obaveze prema OSCE-u i nastavi napredovati.

"Sa svim zakonodavnim tijelima u BiH, uključujući i Narodnu skupštinu Republike Srpske, imamo od 1996. godine dugogodišnju saradnju kroz provedbu različitih programskih aktivnosti koje imaju za cilj unaprijeđenje njihovog radu", rekli su iz OSCE-a.

Ističu da je priznanje dodijeljeno Misiji OSCE-a u BiH, a ne šefu Misije Jonathanu Mooreu kao pojedincu, da je ono odraz dvadesetogodišnje saradnje Misije sa Narodnom skupštinom Republike Srpske i da navedeno priznanje treba posmatrati isključivo u tom kontekstu.

"Ističemo da Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini nije bila upoznata sa detaljima protokolarnog dijela i nismo znali kome će sve biti dodjeljena priznanja. S druge strane, želimo naglasiti da odlikovanje ratnih zločinaca nije prihvatljivo i ratni zločinci ne bi trebalo da imaju bilo kakvu ulogu u javnom ili političkom životu u BiH", kazali su iz OSCE-a.

Dodaju da izgradnja trajnog mira i stabilnosti u BiH podrazumijeva toleranciju, poštivanje ljudskih prava i vladavine prava te da je neophodno je da se napredak i razvoj ostvaruju kroz dijalog i kompromis.

"Kao prva međunarodna organizacija koja je u julu 1996. godine isključila takve osobe iz politike, ne možemo prihvatiti ovo priznanje", porčuju iz OSCE-a.

Delegacija Evropske unije u BiH nije željela komentarisati ovaj presedan ističući kako nije "na Delegaciji EU/Specijalnom predstavniku EU u BiH da komentariše na ovo pitanje".

Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, dogovorenim u Daytonu i potpisanim u Parizu krajem 1995. godine, definisan je rad Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Daytonskim sporazumom Misija je uspostavljena kao jedno od tijela odgovornih za pružanje podrške osiguranju trajnog mira u BiH i izgradnji stabilne, sigurne i demokratske države.

Glavne odgovornosti Misije su izgradnja održivih demokratskih institucija, jačanje dobrog upravljanja i načela ljudskih prava, kao i podrška razvoju multinacionalnog i multietničkog demokratskog društva.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedjeljko Čubrilović povelju je uručio i predstavnicima Ustavnog suda Republike Srpske, asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" i Boračke organizacije Republike Srpske.

Posebno zabrinjavajuće je što je Čubrilović na istoj sjednici na kojoj su prisustvovali i članovi diplomatskog kora iznio niz tvrdnje koje podrivaju ustavno-pravni poredak BiH poput onog da je Dejtonskim mirovnim sporazumom potvrđen državnopravni položaj RS-a unutar Bosne i Hercegovine. Inače, u Ustavu BiH koji je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma stoji da Bosna i Hercegovina, a ne njeni entiteti, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom Ustavom i sa postojećim međunarodno priznatim granicama.

"Prema navedenim domaćim i međunarodnim aktima, Republika Srpska je nositelj unutrašnjeg, a dijelom i međunarodnog suvereniteta. RS je stvorena političkom voljom naroda, prihvaćena od međunarodne zajednice kao državotvorna jedinica u Bosni i Hercegovini. Prema dejtonskim rješenjima, entiteti su potvrđeni Ustavom Bosne i Hercegovine, jer su nastali ranije i imali su nepotpun međunarodni subjektivitet a, faktički, sva obilježja suverenih država", rekao je Čubrilović na svečanoj sjednici RS-a i dodao:

"Republika Srpska ima sve konstitutivne elemente državnosti: teritorij, stanovništvo, vlast koja funkcioniše, ustavni poredak i funkcionalan pravni sustav. Ustavom Bosne i Hercegovine potvrđeno je postojanje Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine i njihov državnopravni status. Njegovim potpisivanjem, entiteti su, na izvjestan način, priznati kao države koje se udružuju u novu državu i time prenose dio svog suvereniteta".

S obzirom na to da međunarodna zajednica priznaje samo državu BiH kao subjekt međunarodnog prava ostaje nejasno kako su strane diplomate uopće mogle prisustvovati sjednici na kojoj se priča o nepostojećem teritorijalnom integritetu jedne od administrativno-teritorijalnih jedinica BiH. Inače, teritorijalni integritet je načelo međunarodnog javnog prava koje uživaju suverene države i koji se odnosi na nepovredivost vlastitih granica. U slučaju BiH, taj princip odnosi se na državu, a ne na njene entitete.

Ranije su veličanje ratnih zločinaca u entitetskom zakonodavnom organu osudili Delegacija Evropske unije u BiH, Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.