BiH
115

Delegacija EU, OHR i Američka ambasada u BiH osudili veličanje ratnih zločinaca u NSRS

Piše: A. B.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Delegacija Evropske unije (EU), ured visokog predstavnika, kao i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini za Klix.ba ističu kako osuđuju veličanje ratnih zločinaca u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), a nakon jučerašnje dodjele plaketa za zasluge u nastanku RS-a osuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku.

Iz Delegacije EU navode da u modernoj Evropi ne može biti mjesta za veličanje osoba osuđenih za najteže zločine protiv čovječnosti te da svi politički lideri i institucije u BiH imaju obavezu iskreno procijeniti događaje iz ratnog razdoblja u interesu istine, pomirenja i mirne budućnosti.

"Od onih koji obnašaju vlast u Bosni i Hercegovini očekujemo da će biti predvodnici u poštovanju žrtava i promoviranju pomirenja. To je nužno za uspostavljanje odgovarajućeg društvenog i političkog okruženja u kome će Bosna i Hercegovina biti u stanju da ispuni svoje evropske ambicije, zasnovane na miru, stabilnosti i prosperitetu za sve građane", poručuju iz Delegacije EU.

Potezi vlasti RS-a su uvredljivi i neprihvatljivi

"Mi smo dosljedno isticali i ističemo da su potezi i djela, a ne riječi, ono što je najvažnije. Jučerašnji potezi vlasti RS-a su uvredljivi i neprihvatljivi. Slaviti djela osuđenih ratnih zločinaca jasno pokazuje da nije u interesu svi političari u ovoj zemlji trajno pomirenje i miran suživot, koji su ključni za budućnost stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine koja štiti prava svih građana", navode iz Delegacije EU u BiH.

Iz Ambasade SAD-a u Sarajevu navode da nacionalni ponos ne treba proturječiti istini, toleranciji i napretku te citiraju nedavne navode predsjednika SAD-a Baracak Obame: "Alternativne vizije svijeta definirane religijskim fundamentalizmom; etničkim, plemenskim ili sektaškim politikama; agresivnim nacionalizmom, te sirovim populizmom ne mogu, dugoročno gledano, donijeti sigurnost niti prosperitet, kao što već u svojoj samoj osnovi ne uspijevaju prepoznati našu zajedničku ljudskost. Snažno vjerujemo u zajedničku ljudskost građana BiH, u njihove zajedničke ciljeve i zajedničku viziju budućnosti, kao građana pozitivne, prosperitetne zemlje koja prihvaća demokratske vrijednosti", navode iz ambasade.

Osude stižu i iz Ureda visokog predstavnika u BiH odakle navode da je jučerašnja dodjela povelja optuženim i osuđenim ratnim zločincima, koju je upriličio predsjedavajući NSRS-a Nedeljko Čubrilović, predstavlja neprihvatljivu praksu u modernom i civiliziranom svijetu.

"Koliko vrijedi potpis ili riječ pojedinca ili stranke kada kažu da žele evropski put"?

"Republika Srpska zakonski je uspostavljena 1995. godine Ustavom Bosne i Hercegovine, koji je dio Aneksa 4 Općeg okvirnog sporazuma za mir. Narodna skupština RS, kao dio zakonodavne vlasti u Republici Srpskoj, je u obavezi poštovati jednakopravnost svih konstitutivnih naroda, kao i da promovira mir, toleranciju i pomirenje u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom Republike Srpske. Glorificiranjem ratnih zločinaca, vlasti RS su propustile priliku da Republiku Srpsku predstave kao politički zreo, moderan i progresivan entitet za sve konstitutivne narode i građane", rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Prema njegovim riječima, da je drugačiji pristup moguć pokazuje i nedavni primjer iz Njemačke kada je grad Engelsbrand dodijelio Wilhelmu Kustereru odlikovanje za dugogodišnji rad u gradskom vijeću. Naknadno se saznalo da je 1944. godine, kao član SS-a , Kusterer učestvovao u masakru 800 civila u italijanskom gradu Marzabotto, za šta mu je i suđeno. Kada je mladi gradonačelnik Engelsbranda u martu ove godine dobio informaciju o njegovoj ulozi u ovom masakru, 94-godišnji Kusterer je morao vratiti svoje odlikovanje.

"Ovaj primjer, a to nije jedini takav slučaj pokazuje demokratsku zrelost i političku kulturu, nešto čime bi se morali rukovoditi Narodna skupština RS i predsjedavajući Čubrilović. Oni su sami sebe pozicionirali izvan opsega evropskih i civilizacijskih vrijednosti. Koliko onda uopće vrijedi potpis ili riječ pojedinca ili stranke kada kažu da žele evropski put", dodao je visoki predstavnik.

Na kraju je rekao da "takve aktivnosti vlasti u Republici Srpskoj nisu u skladu s njihovim obavezama prema Općem okvirnom sporazumu za mir, a koje uključuju promoviranje mira, tolerancije i pomirenja, ali i stvaranje političkih, ekonomskih i socijalnih uslova za održiv povratak izbjeglica i raseljenih osoba.