BiH
0

OSCE osuđuje homofobiju i netoleranciju

FENA
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini zabrinuta je zbog nedavnih medijskih istupa vjerskih i političkih lidera kojima se ispoljava netolerancija prema homoseksualcima.

U saopćenju OSCE-a se navodi da su ove nedavne izjave bile posebno usmjerene na nevladinu organizaciju "Q" i planove organizacije da u Sarajevu održi festival radi promoviranja tolerancije i poštivanja različitosti.

"Jasno je da izjave usmjerene protiv ove grupe ukazuju na veliku potrebu za vođenjem dijaloga, uz uzajamno poštivanje i odgovorno izvještavanje od medija. Osim toga, Misija OSCE-a strogo osuđuje pokušaj poticanja na nasilje protiv bilo koje grupe u Bosni i Hercegovini", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su posteri koji se pojavljuju u Sarajevu i njegovoj okolini motivirani upravo tim ciljem.

OSCE ističe da nije opravdano što su na takve izraze netolerancije javni dužnosnici i vlada u cjelini ostali nijemi.

"Zakoni Bosne i Hercegovine i međunarodni sporazumi, koji su obavezujući za BiH, zabranjuju diskriminaciju na bilo kojoj osnovi, uključujući tu i seksualnu orijentaciju. Misija podržava prava grupa u okviru civilnog društva, kakva je nevladina organizacija "Q", da organiziraju javne manifestacije u odbrani ravnopravnosti i nediskriminacije i poziva vladine dužnosnike da osude ovaj govor mržnje. Iz takvih postupaka rađa se razumijevanje", navodi se u saopćenju OSCE-a.