Milorad Dodik
0

"Osam promjena Ustava BiH je samo inicijalni prijedlog"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da je njegova izjava oko osam promjena Ustava BiH samo inicijalni prijedlog o kojem će, ukoliko se prihvati, odlučivati i parlament RS-a.

Reagirajući da današnje saopćenje SDS-a u kojem se upozorava da Dodik nije RS i ne može sam odličivati o promjenama Ustava BiH, on je dodao da je smatrao da i u SDS-u, bar na osnovu ranijih izjava, postoji konsenzus da dođe do promjene Ustava BiH po tih osam tačaka.

"Te promjene se odnose na povećanje broja poslanika u Predstavničkom i Domu naroda državnog parlamenta, da se delegati u Dom naroda biraju s prostora cijele BiH, a u entitetskim parlamentima po utvrđenoj strukturi tako što bi npr. pet birala i dalje RS, a jednog Federacija BiH i to srpski klub poslanika koji se tamo nalazi“, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Također, prihvatila bi se i promjena koja se tiče rotacije u Predsjedništvu BiH, koja bi bila svakih 16 umjesto sada osam mjeseci, kao i da se utvrdi jasna struktura protokolarnih aktivnosti predsjednika i dva potpredsjednika u tom tijelu, a, kako kaže Dodik, sva ostala pitanja iz oblasti odbrane i diplomatije bila bi rješavana konsenzusom.

Predsjedništvo BiH više ne bi odlučivalo o budžetu i finansijskim ugovorima s međunarodnim institucijama, već bi to bila nadležnost Vijeća ministara, kaže Dodik i dodaje da bi se u Ustavu BiH trebalo da ukine i odrednica da Ustavnom sudu BiH budu i strane sudije.