BiH
416

Oružane snage BiH obilježavaju 11. godišnjicu: Predstavljene haubice, raketni bacači, transporteri...

Piše: A. Z.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Oružane snage Bosne i Hercegovine danas su u kasarni Rajlovac obilježile 11. godišnjicu, a svečanosti je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić koji je kazao da je Reforma odbrane jedna od najuspješnijih reformi u poslijeratnom periodu.

"Danas imamo oružane snage koje su funkcionalne i koje imaju dva glavna zadatka, da pomažu civilnom stanovištvu i da učestvuju u mirovnim misijama. Tokom posjete Afganistanu sam vidio koji autoritet, respekt i poštovanje imaju pripadnici OSBiH. Naša jedinica je bila najbrža i najbolja nakon eksplozije u bazi Vagram u kojoj su poginule četiri osobe", kazao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva je istaknuo da je potrebno pobrinuti se da pripadnici OSBiH budu dobro opremljeni i da imaju najbolju zaštitu kako bi mogli obavljati svoj posao. Dodao je i da se nada da će nastavak reformi proći bez političkih kontroverzi.

Iz OSBiH su poručili da su ponosni na jedinstvo i rezultate, posebno na vježbu Regres 16 koja je održana na Manjači. Očekuju da očiste BiH od mina. Poručeno je da nastavljaju podmlađivanjem kadra i edukaciju te da očekuju još bolje rezultate.

Oružane snage naglašavaju da će i u narednom periodu nastojati pružati pomoć civilnom stanovništvu u kriznim i vanrednim situacijama, zatim u operacijama deminiranja, učešće u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija, rješavanju viška naoružanja i municije i drugim aktivnostima koje se pred Oružane snage budu postavljale.

U kasarni Rajlovac predstavljene su haubice, raketni bacači, transporteri i ostala oprema.