BiH
0

Orjen-Bijela gora - potencijalno Natura 2000 područje BiH

Klix.ba
U Trebinju je uz aktivno učešće preko 40 sudionika održana prva radionica u procesu pripreme prijedloga plana upravljanja za područje prirode Orjen-Bijela gora.

Područje je jedno od tri pilot područja, odabrana od strane domaćih i internacionalnih stručnjaka projekta "Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u BiH".

Preko rada u grupama identificirali su vrijednosti područja, način postojećeg i planiranog korištenja područja, te definisali povoljne uslove i nepovoljne utjecaje na vrijednosti područja.

Pored prezentacija i rada u grupama, upriličen je i zajednički obilazak područja. Sljedeća radionica na području Orjen-Bijela gora, planirana je u junu, na kojoj će se usaglasiti ciljevi očuvanja prirode i održivog razvoja, kao i aktivnosti koje su potrebne za njihovo ostvarenje.

Orjen-Bijela gora pripada mediteransko biogeografskoj regiji, a obuhvata oko 18 156 hektara, gdje se nalazi više habitatnih tipova od evropskog značaja – jame (koje nisu otvorene za javnost), šume, travnjaci, borove šume, planinski pašnjaci i livade. Ovo područje je idealno za opstanak značajnih vrsta, kao što su medvjed, vuk, jarebica kamenjarka i atraktivna ptica grabljivica - orao zmijar.

Nakon predstavljanja glavnih ciljeva projekta, prisutne je uime Ministarstva za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju RS-a, pozdravil Željka Stojčić.

Načelnik odjela za privredu i društvene djelatnosti grada Trebinja, Zoran Milošević, uz riječi dobrodošlice, zvanično je otvorio radionicu, a zatim su slijedile tri prezentacije: Ekološke mreže Natura 2000 u EU i njen prvi prijedlog u BiH, Prezentacija vrsta i ekoloških zahtjeva vezanih za njihovo povoljno stanje očuvanosti na području Orjen-Bijela gora, te prezentacija o Planu upravljanja za područje Orjen-Bijela gora i proces njegove izrade.

Pored predstavnika grada Trebinja, na radionici aktivno učešće uzeli su sudionici javnih institucija, stručnjaci te predstavnici lokalnog nevladinog sektora - lovci, ribolovci, pojprivrednici, turističke agencije i udruženja za zaštitu okoline.

Sudionici su se upoznali sa ciljevima projekta, ekološke mreže Natura 2000 u Evropskoj uniji i procesom pripreme u BiH. Najveći dio vremena sudionici su raspravljali o vrstama, ekološkim zahtjevima za njihovo povoljno stanje na području Orjen-Bijela gora i zajedno radili na identifikaciji pozitivnih i negativnih faktora koji utiču na povoljno stanje očuvanosti i vrijednosti područja.

Kada je riječ o području Orjen – Bijela gora, druga radionica planirana je za 18. juni, gdje će razraditi ciljeve i rješenja, kako bi postigli svrhu mreže Nature 2000 i uz to omugućili održivi razvoj.

Za sva tri pilotna područja Tišina, Orjen – Bijela gora i Vranica bit će održane po dvije radionice. Za njih je važan princip saradnje u kojem se sve zainteresirane strane uključuju u proces planiranja. Proteklog mjeseca u Šamcu je za Tišinu već održana prva, vrlo uspješna radionica, a za Vranicu je prva radionica planirana za april.