Tužilaštvo BiH
0

Optužnice protiv šest osoba zbog organiziranog kriminala i prometa drogama

FENA
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv šest osoba koje se terete za organizirani kriminal i neovlašten promet drogama.

Optužnice su podignute protiv Ibrahima Šefitagića Ibre, rođen 1968. u općini Prizren, u Srbiji, nastanjen u Sarajevu, državljanin Srbije; Milorada Birnera Rokija, rođen 1960. u Sarajevu, nastanjen u općini Pale, državljanin BiH; Ranka Đurovića, rođen 1965. u Podgorici, u Crnoj Gori, gdje je i nastanjen, državljanin Crne Gore; Božidara Vukotića, rođen 1981. u Cetinju, u Crnoj Gori, nastanjen u općini Tivat, u Crnoj Gori, državljanin Crne Gore; Indire Muslija, rođene 1967. u Sarajevu, gdje je i nastanjena, državljanke BiH, te Slavenka Kočevića zvani Kino, rođen 1970. na Sokocu, gdje je i nastanjen, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet drogama.

Optuženi Ibrahim Šefitagić se tereti da je od 27. februara do 12. aprila ove godine organizirao i rukovodio zločinačkom organizacijom organiziranom radi neovlaštene međunarodne prodaje, prijenosa, prijevoza, držanja, posredovanja i međunarodnog prometa droge marihuana -skank (cannabis sativa-L), koja je proglašena opojnom drogom i čiji promet je zabranjen prema odredbama Zakona o proizvodnji i prometu opojnih droga.

U optužnici se navodi da su ovoj zločinačkoj organizaciji pristupili Milorad Birner, Ranko Đurović, Božidar Vukotić, Indira Muslija i Slavenko Kočević. Oni su se udružili zbog prodaje, prijenosa, prijevoza, držanja, posredovanja i međunarodnog prometa droge iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i to radi njene daljnje prodaje u Bosni Hercegovini i radi stjecanja finansijske koristi.

Zbog realiziranja ovog cilja, oni su se povezali i s drugim osobama iz Crne Gore i Hrvatske, uz čiju pomoć su, više puta, organizirali nabavku i krijumčarenje droge u BiH te organizirali preprodaju i rasturanje droge kroz uspostavljenu kriminalnu mrežu na području grada Sarajeva i Istočnog Sarajeva i šire, a zatim, nakon izvršene prodaje droge, vršili prikupljanje novca od uličnih prodavača - "dilera".

Optužnicu je potvrdio Sud BiH, saopćeno je iz državnog tužilaštva i državnog suda.