BiH
0

Optužnica protiv pripadnika Vojske RS za ratni zločin na području Bijeljine

FENA
Tužilac iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv jedne osobe zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Optužnica je podignuta protiv Gligora Begovića, zvanog Gliša, rođenog 1. septembra 1973. u Goraždu, nastanjenog u Rogatici, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je tokom 1992. godine, za vrijeme rata u BiH, kao pripadnik Vojske Republike Srpske postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba i III Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima od 12.08.1949. godine.

Optužnica tereti Begovića da je u zatočeničkom centru "Batković" na teritoriji opštine Bijeljina, gdje su bili zatočeni civili i ratni zarobljenici bošnjačke nacionalnosti, držani u nehumanim higijenskim uslovima, podvrgnuti ubistvima, sudjelovao u namjernom nanošenju velikih patnji i povreda fizičkog integriteta i zdravlja.

U 16 tačaka optužnice optuženi se, između ostalog, tereti da je zatočene civile i ratne zarobljenike koji su bili zatočenici zatočeničkog centra, izloženi atmosferi terora stvorenoj ubijanjem i zlostavljanjem i nehumanim životnim uslovima više mjeseci, bez dovoljno hrane, vode, ljekarske njege i bez odgovarajućih uslova za spavanje, izdvajao i prema njima izuzetno grubo postupao, na način da ih je zlostavljao i premlaćivao mučenjima na izrazito ponižavajuće načine, te više puta primoravao na vršenje međusobno ponižavajućih polnih radnji u prisustvu ostalih zatočenika, usljed kojih su nastupile trajne posljedice na njihovo fizičko i psihičko zdravlje.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo propisano odredbama Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. KZ-a SFRJ.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.