Optužen za ratne zločine
0

Optužnica protiv Branka Vlače zbog mučenja i ubijanja zarobljenika u Vogošći

Klix.ba
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Branka Vlače, koji se tereti za ratne zločine počinjenje na području Vogošće, 1992. godine.

Vlačo se tereti da je u periodu od početka maja pa do kraja mjeseca oktobra 1992. godine, u vrijeme rata u BiH i širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija RS, na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području općine Vogošća i drugih sarajevskih općina, kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata, u svojstvu upravnika logora za civile poznatih pod nazivima Bunker, Sonja, Planjina kuća, Nakina garaža i drugim objektima, počinio kazneno djelo-zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Optuženi se tereti da je upravljajući logorima i objektima za zarobljavanje civila, održavao sistem zlostavljanja zarobljenika koji su držani u nečovječnim uvjetima. Zarobljenici su ubijani, mučeni i zlostavljani na različite načine, nanošene su im teške tjelesne povrede, te su tjerani na prinudne radove i u živi štit gdje su mnogi ubijeni.

U optužnici se navodi da su, između ostalog, zarobljenici u logorima ponižavani na različite načine, seksualno zlostavljani i prisiljavani na seksualne radnje, te tjerani da skaču sa visine na betonsku podlogu.

Optuženi se tereti da je učestvovao u počinjenim zločinima, tukao i zlostavljao zaroljenike, počinio silovanja u pansionu Kon tiki, te da je znao i odobravao zločine koje su nad zarobljenicima počinili drugi vojnici ili pripadnici policije i paravojnih formacija.

U optužnici se navodi da je prilikom počinjenja navedenih radnji, više desetina osoba ubijeno u tzv. "živom štitu", zatim tokom izvođenja prinudnih radova u blizini borbenih dejstava ili je odvedeno u nepoznatom pravcu od kada im se gubi svaki trag.

Nakon rata, dio žrtava je pronađen i ekshumiran, dok se za tijelima većeg broja žrtava, još uvijek traga.

Za dokazni postupak tužilaštva, predloženo je izvođenje 99 svjedoka, čijim iskazima će se dokazivati krivnja optuženog, od kojih će neki svjedočiti uz mjere zaštite, a uz optužnicu je priloženo više od 400 materijalnih dokaza.

Optuženi Branko Vlačo, tereti se da je počinio kazneno djelo-zločin protiv čovječnosti, iz članka 172. stavak 1. točka h) KZ BiH, a sve u svezi sa člankom 180 KZ BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.