Programski kolegij FTV
0

"Optužbe Islamske zajednice protiv FTV-a su neosnovne"

Sarajevo-x.com
Lokacija buduće rezidencije reisu-l-uleme, Foto: Sarajevo-x.com
Lokacija buduće rezidencije reisu-l-uleme, Foto: Sarajevo-x.com
Programski kolegij Federalne televizije u saopćenju za javnost pozivao je Rijaset Islamske zajednice da prestane s napadima na Federalnu televiziju zbog izvještavanja o nepravilnostima u radu te institucije ili postupcima pojedinih njezinih zvaničnika.

Javnosti je poznato da su se u proteklih nekoliko mjeseci zvaničnici Islamske zajednice nebrojeno puta oglašavali vršeći snažan medijski pritisak na Federalnu televiziju zbog izvještavanja o bludnim radnjama imama u Gluhoj Bukovici i Živinicama, te o izgradnji nove rezidencije reisu-l-uleme, navodi se u saopćenju.

Javnosti je manje poznato da je Regulatorna agencija za komunikacije odbacila prigovore, koje je Islamska zajednica pokrenula protiv FTV-a, označivši ih kao neosnovane. Osude prijetnji novinarima političkog magazina "60 minuta", koje su dolazile istovremeno sa snažnom kampanjom Rijaseta IZ-a protiv FTV-a, uputile su sve relevantne domaće i međunarodne institucije za zaštitu ljudskih prava.

Nakon što su se optužbe Rijaseta na račun novinara FTV-a pokazale neosnovanima, ova institucija služi se prizemnim sredstvima, a to je da nas optuži za saradnju sa srbijanskom policijom i njihovim ekspoziturama. Ovakve insinuacije snažno odbacujemo i očekujemo izvinjenje s obzirom da za ovakvo što ne postoji nikakva argumentacija, stoji dalje u obraćanju javnosti.

Federalna televizija visoko cijeni Instituciju Islamske zajednice, ali to nam ne daje za pravo da prešućujemo devijacije koje se javljaju u njezinu radu ili radu njezinih zvaničnika. Iz posljednjeg saopćenja jasno je da Rijaset nema primjedbi na tačnost informacija o zbivanjima u Sandžaku.

RTVFBiH i dalje će upozoraravati na nepravilnosti u radu različitih institucija, uključujući i vjerske. RTVFBiH ne može i neće prešutjeti podjele u islamskoj zajednici u Sandžaku jer to zanima ovdašnju javnost.

Programski kolegij poziva Islamsku zajednicu da cijeloj javnosti, a i sebi, pomogne na najbolji mogući način, a to je da osudi spomenute nedvojbene nepravilnosti.