BiH
17

Opozicija napustila sjednicu NSRS-a: Vlast stvara Sjevernu Republiku Srpsku

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poslanici opozicionih stranaka napustili su skupštinsku salu nakon što je počela rasprava o Nacrtu zakona o javnom redu i miru. Salu su napustili poslanici SDS-a, NDP-a, PDP-a i SRS-a.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Nećemo učestvovati u donošenju nedemokratskog zakona. Umjesto da vlast u RS rješava goruće probleme, ona donosi diktatorske zakone koji zabranjuju slobodu mišljenja i govora. Opozicija je odlučila da ne razgovara o ovome, jer se o ovome ne može razgovarati", rekao je narodni poslanik SDS-a Miladin Stanić.

Narodni poslanik PDP-a Branislav Borenović istakao je da donošenjem ovog zakona Republika Srpska može da se preimenuje u Sjevernu Republiku Srpsku.

"Ne znam kako će se u tom slučaju zvati FBiH, ali mi ne možemo razgovarati o ovome, jer ovo je zakon koji uništava sve građanske slobode u RS. Ovo je nečuveno i nedopustivo", istakao je Borenović.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Lider NDP-a Dragan Čavić podsjetio je da je policija RS prije dvije godine upala u stan čovjeku koji je na svom Facebook profilu napisao "Rušimo Dodika!". Policija je tada, rekao je Čavić, u stan upala navodno tražeći narkotike.

"Policija tada nije imala taj zakon, pa je morala da kamuflira upad drogama. Sada će policija imati pravnu mogućnost da upadne u stan svakome ko nešto napiše na bilo kojoj društvenoj mreži. Taj čovjek je morao da se odseli u Austriju nakon toga. Vlast u RS konačno dobija mehanizam kako da kontroliše sve što želi da kontroliše", rekao je Čavić.