BiH
0

Općine USK-a protiv mogućeg odlaganja radioaktivnog otpada u Trgovinskoj gori

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Informacija da susjedna Republika Hrvatska (RH) planira graditi odlagalište za radioaktivni otpad u Trgovinskoj gori u općini Dvor, u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, uzburkala je cijelu bh. javnost, a posebno Unsko-sanski kanton (USK).

Bosanskokrupski načelnik Armin Halitović izjavio je Feni da je Općina Bosanska Krupa kategorična u vezi s tim pitanjem i da se protivi odlaganju radioaktivnog otpada u Trgovinskoj gori u RH iz više vrlo jasnih i razumljivih razloga.

"Prije svega, zbog štetnosti po zdravlje, odnosno mogućnosti posljedica kod ljudi, koji žive u općinama i gradovima u neposrednoj blizini tog odlagališta. RH je svojom odlukom, kojom je za mjesto odlaganja radioaktivnog otpada izabrala tu lokaciju prekršila evropsku Konvenciju o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica", ističe Halitović.

Zbog toga je, po njegovim riječima, Bosanska Krupa, zajedno s Novim Gradom, Bosanskom Kostajnicom, Bužimom, Cazinom i Velikom Kladušom, od gotovo svih viših instanci u našoj zemlji tražila hitno postupanje i pokretanje aktivnosti radi zaustavljalja izgradnje odlagališta.

"Ukoliko se nadležni organi ogluše o zahtjeve i apele predstavnika spomenutih lokalnih zajednica, zajedno ćemo koristiti sve pravne i druge mogućnosti da bismo stali u zaštitu života i zdravlja naših građana te zaštitu životne sredine", kategoričan je Halitović.

Slično mišljenje dijeli i načelnik Općine Bužim Agan Bunić, koji je u razgovoru za Fenu kazao da ta općina traži da nadležni organi BiH ispitaju navode o mogućem odlaganju radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini ove i drugih općina u BiH.

"Činjenica je da se određene aktivnosti oko zbrinjavanja takve vrste otpada i definisanja same lokacije odlagališta vode bez stava i mišljenja nadležnih državnih, entitetskih i lokalnih organa vlasti u BiH", istakao je Bunić.

Dodao je da je RH bila u obavezi po evropskim konvencijama, a članica je Evropske unije (EU), da konsultira i usaglašava ovakva pitanja s organima u BiH.

"Mi ćemo učiniti sve da zaštitimo život i zdravlje ljudi iz naših lokalnih zajednica, biljni i životinjski svijet na ovim prostorima, te smo u tom pravcu i poduzeli određene korake, pa očekujemo reakciju nadležnih organa i jedne i druge strane", pojašnjava Bunić.