BiH
0

Općina Stari Grad: Za stimulaciju stočarske proizvodnje 28.000 KM

FENA
Za stimulaciju stočarske proizvodnje Općina Stari Grad Sarajevo u budžetu je osigurala oko 28.000 KM, a sredstva za stimulisanje govedarstva, ovčarstva, te kozarske, peradarske i ribarske proizvodnje dobilo je 30 stanovnika Starog Grada.

Ugovore o dodjeli sredstava za stočarsku proizvodnju potpisali su danas predstavnici Općine Stari Grad i mještani koji su dobili poticaj.

Iako je Općina Stari Grad sastavni dio urbanog područja Sarajeva, kako je kazao načelnik Ibrahim Hadžibajrić, njene granice obuhvataju značajne suburbane i ruralne prostore čiji prirodni resursi predstavljaju osnovu za razvoj stočarstva i poljoprivrede.

Po njegovim riječima, na ovaj način će se doprinjeti rastu prihoda određenog broja domaćinstava i djelomično zadovoljiti tržište sa proizvodima vlastite proizvodnje.

Hadžibajrić je kazao da ove godine, kada je riječ o poljoprivredi na području Općine Stari Grad, predviđena izdvajanja iz budžeta iznose 98.000 KM, te da će se i u narednom periodu izdvajati sredstva za ove namjene.

Pomoćnik načelnika za privredu Alija Kamber je kazao da su poticaji donirani građanima s ciljem stimulisanja stočarske proizvodnje u Općini Stari Grad, jer je jedan od osnovnih ciljeva i pravaca ekonomskog razvoja ove lokalne zajednice i oblast proizvodnje hrane.

Dodjeljena sredstva će koristiti za razvoj stočarstva, kako sitne, tako i krupne stoke, bilo da se radi o nabavici matičnog stada, izgradnji poljoprivrednih objekata ili nabavci hrane za zimu.

Ugovor o dodjeli sredstava danas je potpisao i Emir Moro koji se bavi uzgojem tri vrste riba, kao i plasteničkom proizvodnjom. Dodjeljena sredstva će mu pomoći da radi i poboljša uslove života svoje porodice.