BiH
2

Općina Stari Grad: Odluka o zabrani točenja alkohola datira iz 2007. godine

Klix.ba
Baščaršija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Baščaršija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je ugostiteljima u sarajevskoj općini Stari Grad 8. jula upućena Obavijest o nedozvoljenom točenju i prodaji alkohola blizu obrazovnih institucija i vjerskih objekata, iz ove općine su se oglasili pojašnjenjem da ova odluka vrijedi još od 2007. godine.

Početak ovogodišnjeg ramazana bila je prilika da se ugostitelji podsjete na Odluku o rasporedu poslovnih djelatnosti na području Općine Stari Grad Sarajevo donesenu prije šest godina, istaknuto je u saopćenju za javnost.

Ideju da se ova obavijest uputi ugostiteljima pokrenuli su na osmoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, održanoj 25. juna, 2013. godine, vijećnici Gradimir Gojer (Klub Stranke za BiH) i Suljo Agić (Klub SDA).

U njoj je navedeno podsjećanje da je "Odlukom o rasporedu poslovnih djelatnosti na području Općine Stari Grad Sarajevo (Sl. novine Kantona Sarajevo br. 02/07), u članu 10. regulisano da nije dozvoljeno točenje i prodaja alkohola u neposrednoj blizini (do pet metara) obrazovnih institucija, vjerskih objekata, harema i njihovih dvorišta. Zatraženo je da, u skladu sa navedenim, ugostitelji postupe prema navedenoj odluci, te su zamoljeni da, čak i ako nisu u zoni zabrane (pet metara), točenje i prodaju alkohola u toku mjeseca ramazana, ako je moguće izbjegnu".

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić u izjavi za Slobodnu Bosnu rekao je da ovu odluku, odnosno sporni član 10. smatra "totalnom glupošću", te da takvu odluku nije trebalo ni donositi, a da je njegov pomoćnik Alija Kamber obavijest ugostiteljima poslao uoči početka ramazana bez njegovog znanja.